Aangepaste spellen

Of het nu spelletjes zijn om ons brein te testen of spelletjes puur voor het plezier, het spel moet in het dagelijkse leven van de blinde of slechtziende persoon een plaats kunnen innemen. Omdat fabrikanten niet altijd denken aan de toegankelijkheid van hun producten, past de Brailleliga de spellen aan met brailleschrift, met tastbare merktekens en met een grote dosis creativiteit!

Meer dan 400 aangepaste spellen zijn vandaag gratis beschikbaar in de Spelotheek.

Voor wie?

De beschikbare spellen richten zich zowel tot volwassenen als kinderen, met of zonder visuele handicap, zodat ook vrienden en familie kunnen meespelen.

Het ontlenen van de spellen is voorbehouden aan blinde of slechtziende personen, aan mensen uit hun omgeving en aan professionals en hulpverleners binnen de sector van de visuele handicap.

Jean: Het spelen van aangepaste gezelschapsspelletjes laat mij toe aangename momenten te beleven met mijn vrouw en kinderen. Samen plezier maken is onontbeerlijk voor het ontwikkelen van een goede band en staat ons toe nieuwe dingen te leren. Dankzij de grote hoeveelheid aangepaste spellen van de Spelotheek ontdek ik er telkens weer nieuwe.

Een kind en een medewerkster van de Brailleliga spelen een gezelschapsspel.

Hoe ontlenen?

De persoon die een spel wenst te ontlenen moet zich ofwel ter plaatse begeven om het spel uit te testen en mee te nemen, ofwel dient hij telefonisch of via e-mail contact op te nemen  om het spel per post te laten opsturen (enkel in België).

De voorwaarden tot de Spelotheek zijn de volgende:

 • Voorleggen van een medisch attest dat door een oogarts werd ingevuld.
 • Het ontlenen van spellen is volkomen gratis.
 • Men mag maximaal drie spellen per keer ontlenen.
 • De duur van de ontlening is één maand, maar dit is verlengbaar.

Hoe een spel uitkiezen?

Om je te helpen bij jouw keuze, bestaan er verschillende oplossingen:

 • Contacteer de Spelotheek per telefoon of per e-mail en er zullen je enkele spelletjes worden voorgesteld die aansluiten bij jouw interesses.
 • Raadpleeg de catalogus

Télécharger le catalogue en PDFCatalogus

Télécharger le catalogue en PDF Nieuwe spellen

Een korte voorstelling van de nieuwe spelletjes:

 • Met Fruit en groenten in hout (n° M04021), ontdekken ook de allerjongsten het plezier van kokerellen. Ze kunnen leren snijden en bewerken. Kinderen die overlopen van verbeelding kunnen hun hartje ophalen. 

  Spel fruit en groenten

 • Het spel Cacophony (n° M16026) brengt sfeer tijdens de winter. Verdwaald in het bos? Dankzij het geroep van de dieren (nagebootst door de medespelers) kan de speler vooruit gaan of zijn kat terugvinden en deze naar huis sturen.Een spel waarbij je moet samenwerken. Plezier gegarandeerd!

  Spel Cacophony

 • Voor de fans van strategische spelletjes: Quoridor (n° M18002). Bereik als eerste de overkant van het spelbord. Maar pas op, je tegenstanders zullen hindernissen plaatsen om je te vertragen. Gelukkig moeten ze je op z’n minst één doorgang vrij laten!

  Spel Quoridor

 • En voor de gevorderde spelers is er Ignis (n° M14006). De elementen Vuur en Water strijden tegen elkaar. Het doel van het spel is om alle stukken van je tegenstander uit te schakelen. Maar jij moet wel minstens één van jouw eigen pionnen kunnen houden.

  Spel Ignis

De Spelotheek werd opgericht op initiatief van Mijnheer Jean-Paul Herbecq, erevoorzitter van de Brailleliga, die dit project met overtuiging heeft gesteund en zonder wie het uitlenen van aangepaste spelletjes ongetwijfeld nooit had bestaan.

Project gerealiseerd met de steun van de Franse Gemeenschapscommissie.

logo Franse Gemeenschapscommissie