Kinderpret

Kinderen met een visuele handicap nemen bij de Brailleliga een bijzondere plaats in. Dankzij de activiteiten die speciaal voor hen werden ontwikkeld en bedacht, besteden wij er veel aandacht aan dat zij zich van jongs af aan kunnen ontplooien en eveneens bevorderen wij hun zelfstandigheid door het aanleren van dagelijkse handelingen.

De BrailleDay

Elk jaar worden blinde en slechtziende schoolkinderen van het aangepast onderwijs (type 6) uitgenodigd op de BrailleDay, een dag boordevol ontdekkingen en zintuiglijke experimenten. 

Plaats nemen in een zeepbel, apen en giraffen voederen, slangen aanraken, fietsen op een kabel 5 meter boven de grond, een muziekinstrument in elkaar knutselen, zijn eigen raket de ruimte inschieten, de helden van Suske en Wiske ontmoeten, de wereld van het circus ontdekken,... 

twee slechtziende jongens amuseren zich met het maken van truffels op de BrailleDay 2016

Zelfstandigheidsstage aan zee 

Veters strikken, een t-shirt opplooien, tandpasta op een tandenborstel doen, zich aankleden, eten met mes en vork, een boterham smeren, de tafel afruimen, … één voor één dagelijkse handelingen maar voor een kind met een visuele handicap moeilijk om onder de knie te krijgen. 

Omringd door gespecialiseerde therapeuten van de Brailleliga leren kinderen met een visuele handicap in groep allerlei trucjes om zich alleen uit de slag te kunnen trekken. De zeestage is voor deze kinderen ook de gelegenheid om andere jongeren met een visuele handicap te ontmoeten en samen nieuwe, ongewone ervaringen te delen.

Kinderen met een visuele handicap strelen dolfijnen tijdens een stage aan zee.

Volgende activiteiten staan tijdens deze stage op het programma: 

  • Ravotten en genieten van de geluiden, de geuren en de typische sfeer op het strand;
  • Dolfijnen en zeeleeuwen aanraken in het Boudewijn Seapark;
  • Een bezoekje brengen aan een brandweerkazerne;
  • Een ritje met de go-carts in een verkeerspark

Charlotte: Het verblijf aan zee was heel tof! Ik mocht dolfijnen en zeehonden aanraken! Het voelde een beetje aan als rubber. Bij ons bezoek aan de brandweerkazerne heb ik de therapeuten nat gespoten, dat was leuk! Maar tijdens het verblijf heb ik ook nieuwe dingen geleerd zoals een boterham smeren, een sandwich in twee snijden en een hemd opplooien.

Vakantiekampen en andere activiteiten

Maar dat is niet alles! Er worden nog allerlei andere activiteiten op poten gezet zoals:

  • Workshops en activiteiten zoals Kip van Troje, een snoezelnamiddag,… 
  • Kampen tijdens schoolvakanties
  • Een Sinterklaasfeest
  • Een Sensatiedag voor adolescenten (vb. een ritje op de moto of in een racewagen);
  • … 

Raadpleeg onze agenda om op de hoogte te blijven van onze activiteiten voor kinderen en jongeren. 

 

Groepsfoto in Walibi.

Spelotheek

Spelen is een basisbehoefte van elk kind. Jammer genoeg spelletjes zelden aangepast voor kinderen met een visuele handicap. Daarom doen wij dit voor hen: met behulp van brailleschrift, tastbare merktekens en een grote dosis creativiteit! In onze Spelotheek kunnen de kinderen meer dan 400 aangepaste spellen gratis ontlenen.