Help ons met de aankoop van een nieuwe brailleprinter!

Een boek in braille

De Brailleliga draagt haar naam met trots: al sinds 1920 helpen wij blinde en slechtziende personen aan boeken en informatie in braille. Maar onze huidige brailleprinter is oud en begint stilaan tekenen van slijtage te vertonen. Daarom een oproep: help ons met de aankoop van een nieuwe!

Onze vereniging draagt de naam Brailleliga met fierheid, en terecht! Bijna honderd jaar geleden leerde de Liga het brailleschrift aan de soldaten die tijdens de oorlog blind geworden waren. De diensten van de Brailleliga zijn vandaag dan wel flink uitgebreid, maar het brailleschrift is nog steeds waar alles om draait. Er zullen immers altijd mensen zijn die braille leren en er zullen altijd brailleboeken geproduceerd worden. Onze bibliotheek telt bijvoorbeeld al meer dan 4.500 werken in braille.

Bij de Brailleliga wordt het brailleschrift “afgedrukt” met een professionele brailleprinter. De machine produceert braille in grote hoeveelheden, waardoor de Dienst voor omzetting kan voldoen aan de talrijke aanvragen die ze ontvangt. De dienst houdt zich immers bezig met de omzetting naar braille van tal van documenten. Ze ontvangt aanvragen van blinde studenten die hun cursussen nodig hebben in het brailleschrift, van personen met een visuele handicap die mooie, handgeschreven brieven willen (her)lezen of zelfs ondernemingen die hun communicatiemiddelen voor al hun klanten willen aanpassen. Er zijn bijvoorbeeld restaurants die vragen of het mogelijk is hun menu in braille om te zetten. Tot slot produceert de Dienst voor omzetting ook brailleboeken voor de gespecialiseerde bibliotheek van de Brailleliga. In 2015 produceerde de dienst maar liefst 95.389 bladzijden in braille, waaronder 47.717 bladzijden voor de transcriptie van werkstukken, 25.502 bladzijden voor brochures en 3.958 bladzijden van brieven.

Helaas is de brailleprinter van de Brailleliga oud, valt ze regelmatig in panne en wordt het onderhoud ervan steeds duurder. Het is dus tijd om de printer te vervangen. De keuze is gevallen op de Impacto 600, een zeer krachtige machine met een goede dagelijkse productie van bladzijden in braille. Met de Impacto 600 zijn we niet alleen zeker van kwantiteit, maar ook van kwaliteit. Personen met een visuele handicap willen immers ook teksten lezen op een aangename en efficiënte manier. Bovendien kan de Brailleliga haast niet wachten om de volgende edities van de Witte Stok met de nieuwe brailleprinter in braille om te zetten! Het enige addertje onder het gras: zo’n printer kost 25.690 euro.

De Brailleliga hoopt dan ook een beroep te kunnen doen op uw vrijgevigheid om dit project concreet te maken en een van onze belangrijkste missies te kunnen voortzetten: ervoor zorgen dat talloze personen met een visuele handicap kunnen lezen. Lezen is immers een belangrijk onderdeel in iemands leerproces en ontwikkeling, en vooral ook een recht dat iedereen toekomt. Ongeacht hoe hoog het bedrag, uw giften zullen in grote mate bijdragen tot de verbetering van het dagelijks leven van blinde en slechtziende personen. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen en de aanschaf van de Impacto 600. Alvast van harte bedankt!

Meer informatie over hoe u ons kan steunen vindt u op deze pagina. 

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.