VRT: toegankelijkheid voor blinde en slechtziende personen

*

Met “VRT NU” lanceerde de zender een online platform waar al haar programma's digitaal te bekijken zijn. Tijd voor een overzicht: hoe worden de programma's van de openbare omroep toegankelijk voor blinde en slechtziende gebruikers?  

Gesproken ondertiteling

Blinde en slechtziende personen hebben de behoefte om de ondertitels bij een programma te kunnen horen. Daarvoor bestaat gesproken ondertiteling, waarbij een computerstem de ondertitels brengt. Deze wordt aangeboden door externe bedrijven. Gesproken ondertiteling (ondertitels als gesproken tekst) is er bij alle niet-Nederlandstalige programma’s en programmaonderdelen. Uitzondering: specifieke archiefbeelden. 

Alle programma’s van de nieuwsdienst kunnen gesproken ondertiteld worden. Je hebt wel internet nodig, en een toestel om het signaal om te zetten naar spraak (audio). Bijvoorbeeld: 

  • een Webbox
  • de app "Gesproken ondertitels" van Solutions Radio B.V., die één maand gratis is. Daarna komt er een maandelijkse abonnementskost bij kijken.
Voor meer info over deze toestellen en waar ze te verkrijgen zijn, contacteer onze Sociale dienst op 02 533 32 11. 

Audiodescriptie 

Bij audiodescriptie vertelt een vertelstem wat er tussen de dialogen te zien is. Audiodescriptie is zeer geschikt voor fictiereeksen. De VRT zendt twee reeksen per jaar uit met vertelstem. De digitale kijker met een visuele handicap kan zo toch een fictiereeks volgen in de best mogelijke omstandigheden. 

Dit kan via het derde televisiekanaal van de VRT waar overdag Ketnet op te bekijken is (onder de naam Eén+). Op dat kanaal wordt, gelijktijdig met de gewone uitzending op Eén, de versie met audiodescriptie uitgezonden. Daarnaast is er op zondagavond een herhaling van de aflevering van de voorgaande week. Wanneer de dvd-box van de fictiereeks uitkomt, is die ook met audiodescriptie ter beschikking.

Volgens de beheersovereenkomst met de Vlaamse Overheid moet de VRT elk jaar één kwaliteitsfictiereeks per jaar toegankelijk maken met vertelstem. De VRT kiest ervoor om elk televisieseizoen minstens één reeks toegankelijk te maken. Vanaf dinsdag 21 februari wordt "Zie me graag" uitgezonden. Op zondagavond is er nu al "Beau séjour".  

Meer weten over audiodescriptie op Eén. 

VRT NU

Eind januari werd VRT NU gelanceerd, het gratis digitale videoplatform van VRT. Alle VRT-programma's zijn er tot een maand na uitzending integraal opnieuw te bekijken. VRT NU biedt daarnaast ook live-uitzendingen aan, programma's uit het archief en een selectie video's van de radionetten. Er is ook een aparte categorie audiodescriptie voorzien. 

In eerste instantie is VRT NU enkel een website. In de loop van 2017 volgen er ook apps.

 

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.