OB 2020: de Brailleliga steunt wetenschappelijk onderzoek!

*

Ophtalmologica Belgica (OB), het jaarlijks Belgisch oftalmologen congres, vond 100% digitaal plaats van 27 tot 29 november.

In het kader van haar 100ste verjaardag, versterkt de Brailleliga haar steun aan wetenschappelijk onderzoek. Ze heeft een prijs van € 120 000 toegekend aan BEGONIA (project voor de opsporing en diagnose van glaucoom via kunstmatige intelligentie, ontwikkeld door verschillende Belgische ziekenhuizen). We danken hen van harte! Deze prijs wordt dit jaar officieel uitgereikt tijdens het congres OB.

Sinds 2006 steunt de Brailleliga wetenschappelijk oogheelkundig onderzoek. Ter ere van ons 100-jarig bestaan financieren we BEGONIA, een project waarin artificiële intelligentie (AI) wordt gebruikt om glaucoom beter te detecteren. Professor Ingeborg Stalmans (UZ Leuven) vertelt ons er alles over. 

Waarvoor staat BEGONIA?

Met BEGONIA (Belgian Glaucomatous Optic Neuropathy Initiative using Artificial intelligence), willen we de detectie en diagnose van glaucoom verbeteren en efficiënter uitvoeren met behulp van artificiële intelligentie (AI). Het project wordt ontwikkeld in samenwerking met verschillende universitaire ziekenhuizen in België (UZ Leuven, CHU Luik, Erasmus-ULB, UZ Antwerpen) en VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek). De doelstelling is een uitgebreide database opstellen die ons zal toelaten om een software te ontwikkelen die breed toepasbaar is voor het opsporen van glaucoom. BEGONIA wordt gefinancierd door Brailleliga, Stichting voor de blinden, via het Fonds voor Research in Oftalmologie (FRO).

Een uitzonderlijk budget

Van 2006 tot 2017 heeft de Brailleliga, via haar Stichting voor de Blinden, oogheelkundig onderzoek gesteund voor een bedrag van 50.000 tot 60.000 euro per jaar. In 2020 wilde de Brailleliga ter ere van haar 100-jarig bestaan het BEGONIA-project substantieel ondersteunen met een bedrag van 120.000 euro. Dit uitzonderlijke budget werd de laatste jaren opgehaald dankzij de bijdragen van onze schenkers die het onderzoek in oftalmologie willen ondersteunen. We willen ze dan ook heel hartelijk bedanken! 

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.