Lezen
Zelfstandig een krant, een roman of brieven kunnen lezen, signalisatieborden kunnen herkennen,… geeft een blind of slechtziend persoon voldoening en meer zelfstandigheid. Er bestaan hulpmiddelen voor elke vorm en ernst van visuele handicap. De Brailleliga informeert, adviseert en begeleidt bij de keuze en de terugbetaling van het materiaal.
Bestaande hulpmiddelen.
Bepaalde hulpmiddelen zijn specifiek gericht op blinde personen, andere op slechtziende personen en nog andere op beide.
Hierna volgt een korte opsomming.
Voor blinde of slechtziende personen.
De Daisy-speler (Daisy staat voor Digital Accessible Information System) biedt een zeer praktische en handige oplossing om gesproken boeken, kranten of tijdschriften te kunnen lezen of beluisteren. Je kan een tekst verder lezen, daar waar je bij een vorige leesbeurt ophield, en je kan door de inhoud 'surfen' en een bladwijzer invoegen.
Om de tekstversie van de video "Daisyspeler" te raadplegen, klik hier.
Indien de documenten niet vooraf werden ingesproken is een andere oplossing mogelijk, nl. het digitaal voorleesapparaat. Dit apparaat, dat op een scanner lijkt, analyseert de documenten en kan de tekst door middel van spraakweergave voorlezen.
Om de tekstversie van de video "Voorleestoestel" te raadplegen, klik hier.
Het is ook mogelijk om een smartphone te gebruiken om teksten te laten voorlezen.
Voor slechtziende personen.
Bepaalde personen die een gewoon boek niet meer kunnen lezen, kunnen wel nog boeken in grootletterdruk lezen.
In functie van de restvisus kunnen gedrukte documenten toch nog gelezen worden, mits hulpmiddelen. Er bestaan zowel optische als digitale handloepen. Wanneer de optische handloep onvoldoende vergroot, kan de persoon een elektronische loep gebruiken. Met een digitale loep kan de persoon, naargelang het model, inzoomen en contrasten verscherpen.
Er bestaan ook beeldschermloepen, waarbij het beeld van een document vergroot weergegeven wordt op een beeldscherm. De persoon bepaalt zelf de vergroting en kleuren. Deze beeldschermloepen bieden nog meer vergrotingsmogelijkheden dan digitale handloepen.
Om informatie op afstand te kunnen lezen, zoals informatieborden in een station, biedt de monoculaire kijker een oplossing.
Voor blinde personen.
Om het lezen van digitale documenten te vergemakkelijken is het gebruik van een brailleleesregel, al dan niet samen met software die voorleest, een goede oplossing. De informatie op het scherm wordt dan in braille op de brailleleesregel weergegeven. Zo kan de blinde persoon de tekst in detail bestuderen, bijvoorbeeld op het vlak van spelling.
Romans en andere documenten kunnen eveneens in braille worden omgezet of afgedrukt.
Om de tekstversie van de video "Brailleleesregel" te raadplegen, klik hier.
Aarzel niet om contact op te nemen met de BrailleShop voor meer informatie over andere hulpmiddelen.