Telefoneren

De telefoon is een onmisbaar instrument om te kunnen communiceren. Sommige fabrikanten proberen het communiceren voor personen met een visuele handicap zo gemakkelijk mogelijk te maken. We sommen hier enkele aangepaste modellen op.  

De Brailleliga staat ter beschikking om informatie te verstrekken betreffende de verschillende modellen, maar eveneens om advies te geven omtrent hulpmiddelen die verwant zijn met de telefoon (aangepaste agenda, adressenboekje, enz.).

Vaste telefoon

Vaste telefoontoestellen worden meestal aangepast door contrastrijke toetsen en de grootte van de cijfers.

Bepaalde telefoontoestellen kunnen oproepnummers in een geheugen opslaan: door op een toets te drukken wordt het nummer automatisch gevormd.

Zwarte vaste telefoon met grote contrasterende toetsen.

Mobiele telefoon

Er bestaan twee grote groepen in de categorie van de mobiele telefoons:

De 'klassieke' mobiele telefoon

Deze toestellen hebben meestal beperkte mogelijkheden: oproepen maken en beantwoorden, en een sms verzenden. Dit is voldoende voor gebruikers die verder geen andere behoeften hebben.

Bepaalde modellen werden specifiek ontworpen voor blinde of slechtziende personen en zijn uitgerust met:

  • Contrasterende toetsen en scherm
  • Vereenvoudigde koppelingen
  • Mogelijkheid om de leestekens te vergroten
  • Spraakweergave

Onderstaande video illustreert een aangepaste mobiele telefoon.

Om de tekstversie van de video "Easy Phone" te raadplegen, klik hier.

Smartphone

Smartphones gaan veel verder dan iemand bellen of berichten versturen. Je kan er muziek mee beluisteren, foto’s maken, filmen, enz. Het zijn echte mini-zakcomputers.

Het scherm van een smartphone is ofwel een touchscreen of aanraakscherm (het bevel wordt aan het apparaat gegeven door het scherm aan te raken) ofwel een niet-aanraakscherm (het apparaat wordt dan met de traditionele toetsen bediend).

Close-up van een smartphone

Telefoons uitgerust met iOS of Android hebben oplossingen geïntegreerd om het gebruik toegankelijker te maken via onder andere volgende aanpassingen:

  • Spraakweergave
  • Vereenvoudigde interface
  • Tekstvergrotingssoftware
  • Contrastaanpassing
  • Controle door middel van de stem, bijvoorbeeld door Siri

Smartphones bieden ook de mogelijkheid applicaties (apps) - gratis of mits betaling - te downloaden om de functies van het toestel uit te breiden. Zo kan het toestel dankzij een bepaalde applicatie bijvoorbeeld kleuren of voorwerpen herkennen dankzij de camera van de telefoon.