Gaan en staan waar je wil, wanneer je wil en zonder beperkingen. Dat is vrijheid.
Gaan en staan waar je wil en wanneer je wil, zonder beperkingen: een mooie invulling van het begrip “mobiliteit”. Jammer genoeg is dit voor personen met een visuele beperking echter verre van evident. Daarom heeft de Brailleliga besloten om haar campagne de Week van de Brailleliga dit jaar te wijden aan de mobiliteit van blinde en slechtziende personen. Ontdek onze campagne op www.weekbrailleliga.be.
De begeleiding en ondersteuning die de Brailleliga biedt aan personen met een visuele handicap, vertrekt vanuit de visie dat elke persoon zijn eigen keuzes moet kunnen maken. Het verwerven of het behouden van een optimale zelfstandigheid is hierbij essentieel. Om ten volle te kunnen deelnemen aan alle facetten van het maatschappelijk leven (arbeid, gezondheidszorg, vrijetijdsbesteding, …) moet men zich vrij kunnen verplaatsen. Wanneer iemand echter blind of slechtziend wordt, verliest hij een groot deel van zijn referentiepunten waardoor zich zelfstandig en veilig verplaatsen moeilijk wordt. Een ziende persoon die zich van punt A naar punt B wil begeven, vraagt zich af wat de meest efficiënte manier is om op zijn bestemming te geraken: de wagen of het openbaar vervoer, welke route moet gevolgd worden, ….. Een persoon met een visuele beperking stelt zich niet enkel die vraag, maar moet ook rekening houden met bijkomende zaken zoals: welke obstakels kan ik mogelijk tegenkomen op mijn weg en hoe kan ik deze het best omzeilen.
De “Week van de Brailleliga” is een uitstekende gelegenheid om iedereen eraan te herinneren dat mobiliteit een fundamenteel recht is, ook voor personen met een visuele beperking. Het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap, dat door ons land geratificeerd werd, bevestigt deze stelling trouwens ook. Aan de politieke verantwoordelijken bezorgt de Brailleliga een memorandum met veertien eisen. Maar ook voor fietsers, automobilisten, medereizigers in het openbaar vervoer, buschauffeurs, … hebben wij tal van adviezen om de verplaatsingen van blinde en slechtziende personen gemakkelijker te maken.
Born to be free.
Een stoere bink met zwarte bril en lederen motorjack met op zijn rug “Born to be free”: van 5 tot en met 29 september 2013 kan u haast niet naast hem kijken! Hij speelt de hoofdrol in de televisiespot die te zien zal zijn op de Vlaamse zenders Eén en Canvas en de Franstalige zenders La Une en La Deux.
Voor blinde en slechtziende televisiekijkers hebben wij de spot ook van audiodescriptie voorzien.
Vanuit de metro in Brussel zal u onze held kunnen zien op grote affiches in de stations, maar ook in wachtzalen en kantoren van notarissen, gemeentes, oogartsen, … overal in het land zal hij u zeker niet ontgaan.
In een folder en op de website www.weekbrailleliga.be staat gedetailleerde informatie over de mobiliteit van blinde en slechtziende personen. U kan de campagne ook op de voet volgen via onze facebookpagina.
Kijk Uit, het verkeersmagazine van de Federale Politie en het BIVV, dat elke zaterdag uitgezonden wordt op de openbare omroep, zal op 14 september een uitzending wijden aan de mobiliteit van blinde en slechtziende personen.
Lees in de trein onze folder.
Wie 's ochtends regelmatig de trein neemt in één van de steden waar de Brailleliga een regiohuis heeft, zal ongetwijfeld een folder ontvangen met tal van nuttige adviezen om personen met een visuele beperking te helpen bij hun verplaatsingen. Ziehier de data op dewelke wij u graag ontmoeten in de stations:
- 10 september: Brussel-Zuid, Brussel-Centraal, Brussel-Noord
- 12 september: Charleroi, Ath
- 17 september: Antwerpen Centraal, Hasselt
- 19 september: Namen, Luik Guillemins, Gent Sint-Pieters, Kortrijk
- 20 september: Libramont
- 26 september: Leuven
Pers en politiek: een geblinddoekt parcours.
Omdat er geen betere manier is om te begrijpen dat zich zelfstandig verplaatsen niet vanzelfsprekend is voor personen met een visuele beperking dan door het zelf te ervaren, nodigen wij de pers en de politici bevoegd voor mobiliteit en/of personen met een handicap uit om geblinddoekt met behulp van een witte stok een kort traject af te leggen. Opgepast voor voetpaden in slechte staat, slecht geparkeerde wagens, gevaarlijke kruispunten, hondenpoep op de stoep! Zij zullen hierbij uiteraard bijgestaan worden door professionele begeleiders van de Brailleliga.
Deze donderdag 05 september, hebben wij Carlo Luyckx, Schepen van mobiliteit Sint-Gillis, en Dominique Poncelet, afgevaardigde van Alain Hutchinson, Schepen van gelijke kansen, uitgenodigd om geblinddoekt en met behulp van de witte stok een kort traject te bewandelen. Bedankt om deze ervaring beleefd te willen hebben!
Een circuitdoop in Francorchamps voor blinde en slechtziende jongeren.
Dinsdag 24 september 2013 zal ongetwijfeld een dag om nooit te vergeten worden voor een 20-tal blinde en slechtziende jongeren. Het circuit van Spa – Francorchamps opent zijn deuren voor hen! In de voormiddag krijgen zij een uitgebreide, aangepaste rondleiding op het circuit. Na de lunch zal de adrenaline van onze jonge avonturiers vast en zeker naar een hoogtepunt stijgen. Zij worden dan voor 2 rondes lang co-piloot in een echte race-wagen en reken maar dat het vooruit zal gaan!
Spring maar achterop ...een motorfiets.
Op zondag 29 september krijgt onze campagne een waardig slot. De Antwerpse motorclub Evonik Antwerpen Motorvrienden (EAMV) nodigt dan blinde en slechtziende personen uit om samen met hen een motorrit te maken. Zo'n 20 à 25 motorrijders zullen 's ochtends in Mortsel vertrekken richting Namen met achter zich een persoon met een visuele handicap. Daar aangekomen staat er een lunch voor de motorrijders en hun passagiers klaar. Tijdens de lunch kunnen ze kennismaken met een groepje Franstalige blinde en slechtziende personen die in de namiddag de trip van Namen naar Mortsel zullen maken achterop de motorfiets.