Welke technische hulpmiddelen bestaan er om tv te kijken?

Een slechtziend persoon kijkt televisie

De televisie is een massacommunicatiemiddel dat in zowat elke huiskamer te vinden is en voor jong en oud een uitstekende bron van informatie en cultuur is. In tegenstelling tot wat we vaak denken, zijn ook personen met een visuele beperking er erg op gesteld.

De Belg kijkt gemiddeld 3 à 4 uur naar televisie. De tv informeert ons, leert ons dingen, biedt ontspanning, houdt ons gezelschap,... « De tv is per definitie een middel om beelden te verspreiden, legt Marie-Jeanne Nachtergaele, verantwoordelijke van de Dienst begeleiding en hulp in het dagelijks leven uit. Als je geen beelden meer ziet, is dat zeer frustrerend. Er bestaan geen ideale oplossingen om tv te kijken als men het zicht verliest. Maar met bepaalde tips en technische aanpassingen kunnen sommige personen geholpen worden, ook al zal het nooit ideaal zijn»

Naast de aanpassingen die de zenders kunnen uitvoeren, zoals audiodescriptie of ondertiteling tegen een contrastrijke achtergrond, kan de slechtziende persoon die tv wil blijven kijken allereerst best kiezen voor een LED tv met flat screen, en bij voorkeur met een zo groot mogelijk scherm. De helderheid daarvan is beter dan bij de oude schermen. Ze bieden ook meer mogelijkheden om de kleuren en de contrasten te regelen. Het is ook beter om de tv zo ver weg mogelijk te plaatsen van vensters, lampen of spots, dit om weerspiegeling en verblinding te vermijden.

Wat technische aanpassingen betreft, bestaan er brillen met dubbele lenzen – de Max-TV brillen– waarvan één van de twee lenzen aangepast kan worden aan de afstand tussen het televisietoestel en de slechtziende kijker. Men moet wel neerzitten om ze te gebruiken. Ze vergroten het beeld, maar ondertitels blijven wel moeilijk te lezen.

 Een persoon draagt een bril met tweevoudige vergroting.

Er bestaan ook verschillende beeldschermloepen die ofwel vlak voor het televisietoestel geplaatst moeten worden of vlak voor de persoon, in het gezichtsveld van de kijker. De beeldschermloep die voor het televisietoestel geplaatst wordt is geschikt voor personen die alleen wonen, indien de slechtziende persoon samenleeft met een partner of een gezin, is deze loep storend voor de andere medekijkers. In dat geval wordt een lens van het type VisioPlus aangeraden. Dat is een grote ronde loep die men 50 tot 80 cm voor zicht moet zetten en op 2 à 3 m van het televisiescherm. Zo worden de andere kijkers niet gehinderd. Deze beeldschermloepen kunnen ontleend worden bij de leveranciers zodat ze uitgetest kunnen worden alvorens over te gaan tot een eventuele aankoop.

Een persoon kijkt televisie met een beeldschermloep

Een toestel dat ondertitels voorleest dankzij een spraakweergavesysteem biedt u de mogelijkheid om, indien ze voorzien, de ondertiteling te lezen. Met dit toestel kan ook de inhoud van de teletekstpagina's vergroot worden en voorgelezen worden. Helaas werkt het toestel tot op vandaag enkel voor de Nederlandstalige zenders.

Tot slot bestaan er ook nog afstandsbedieningen met grote letters en/of vereenvoudigde toetsen.

Een afstandsbediening met vereenvoudigde toetsen

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.