De Stichting voor de blinden doet 5 jonge onderzoekers in de prijzen vallen!
Elk jaar opnieuw tijdens het congres Ophtalmologia Belgica, beloont de Stichting voor de blinden, stichting van openbaar nut van de Brailleliga, jonge onderzoekers in de oogheelkunde met een geldprijs. Op die manier willen wij hen aanmoedigen hun beloftevolle onderzoeken verder te zetten.
Dit jaren waren er 5 laureaten. Hieronder vindt u meer info terug over het domein waarin hun onderzoeksproject zich situeert:
- Jessie Van Houcke bestudeert het effect van de veroudering op de neurodegeneratie van het netvlies van de zebravis en op zijn regeneratief potentieel, in het vooruitzicht van nieuwe therapieën of als aanvulling op bestaande therapeutische strategieën.
- Thomas Martens evalueert de geschiktheid van verschillende coatingstrategieën van hyaluronzuur voor intravitreaal geïnjecteerde nanogeneesmiddelen voor retinale gentherapie. Hyaluronzuur moet zorgen voor een optimale mobiliteit van de nanomedicijnen in het glasvocht en het transport door het netvlies.
- Caroline Van Cauwenbergh haar project heeft tot doel een nieuw ziektegen voor autosomaal dominante retinitis pigmentosa (adRP) te identificeren door een combinatie van linkage analyse en exoomsequencing. Hiervoor worden analyses uitgevoerd bij een multigenerationele Belgische familie met adRP en waarbij de betrokkenheid van gekende adRP genen werd uitgesloten.
- Deborah Lipski werkt op de identificatie van de genhandtekening van retinale endotheencellen tijdens klassieke experimentele auto-immune uveïtis, Th1- en Th17-afhankelijke uveïtis. Deze identificatie zou kunnen leiden tot een beter inzicht in deze vorm van uveïtis en kan een belangrijke klinische relevantie hebben door de identificatie van potentiële targets voor de ontwikkeling van nieuwe biologische therapieën.
- Hannah Verdin wil met haar project de invloed van ECSIT, een kandidaat ziektegen voor primair congenitaal glaucoom (PCG) op chromosoom 19p13.2, beoordelen bij een grotere groep patiënten met PCG. Dit gen werd oorspronkelijk geïdentificeerd binnen een consanguïn gezin met PCG. De resultaten zouden moeten leiden tot meer inzichten in het ontstaan van PCG.
Aan allen van harte gefeliciteerd!