Zich verplaatsen in de winter : onze tips !

Anti-sliplozen voor schoenen

‘s Winters kan het een hele uitdaging zijn om zich veilig te verplaatsen! Mist, wind, regen, ijzel, sneeuw … een ongeluk is nooit veraf, zeker voor wie een visuele beperking heeft. Hier volgen enkele tips om veilig de straat op te gaan.

Eerst en vooral: wees voorbereid! Luister aan de vooravond van uw vertrek naar het weerbericht. Zo hebt u meer tijd om u voor te bereiden, hulp in te schakelen of uw afspraak te verplaatsen. De beste raad die we u kunnen geven bij ijzel of sneeuw is immers thuis te blijven.

Indien u toch het huis uit moet, vertrek dan goed op tijd. Voorzie meer tijd dan gewoonlijk. Vaak loont het ook de moeite om even een omweg te maken langs grote wegen waar gestrooid wordt of waar de voetpaden sneeuwvrij worden gemaakt. In kleinere straten is dat immers niet altijd het geval. Neem indien mogelijk het openbaar vervoer in plaats van de hele weg te stappen, en laat u begeleiden. Tot slot houdt u zich op trappen best stevig vast aan de leuning. Zo voorkomt u dat u uitglijdt. 

Gilet fluorescent

Op het vlak van uitrusting blijft uw witte stok uw beste vriend, ook wanneer u de weg goed kent. Draag stevige schoenen en bij mist of in het donker doet u best een fluohesje om. In de BrailleShop zijn ook enkele handige hulpmiddelen verkrijgbaar. U vindt er sneeuwschoenen die u over uw gewone schoenen aantrekt – grote wollen sokken zijn overigens ook een uitstekend antislipmiddel – en een speciale stokhandschoen die u ondanks de kou toelaat om uw witte stok met de blote hand vast te houden.

Anti-slipzolen voor schoenen

Gant pour canne blanche et chaussures adaptées

Uiteraard raden we ook iedereen aan om het voetpad voor de deur sneeuw- en ijsvrij te houden!

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.