Een stap in de goede richting naar verkiezingen die toegankelijk zijn voor iedereen!

Een stembus

Voortaan zal het voor elke kiezer met een handicap mogelijk zijn om zich in het stemhokje te laten begeleiden door een persoon naar keuze, mits toestemming van de voorzitter van het stembureau en dit zonder voorafgaande aanvraag.
 

Voordien stelde artikel 143 van het Kieswetboek dat enkel de kiezers die omwille van een “lichaamsbeperking” niet alleen naar het stemhokje konden gaan of alleen hun stem konden uitbrengen zich mochten laten begeleiden door een persoon naar keuze, met de toestemming van de voorzitter van het stembureau. De term “lichaamsbeperking” was zeer begrenzend, waardoor het regelmatig gebeurde dat aan personen met een sensoriële of cognitieve handicap geweigerd werd om zich te laten begeleiden in het stemhokje omdat hun handicap niet zichtbaar was...

Na herhaaldelijk aandringen van de verenigingen voor personen met een handicap is de term “lichaamsbeperking” in het kieswetboek gewijzigd in “fysieke, mentale of sensoriële beperking”. De wijziging van deze terminologie erkent het belang voor iedereen, ongeacht de handicap, om op een toegankelijke manier te kunnen gebruik maken van het stemrecht. Goed om te weten in het vooruitzicht van 25 mei 2014!

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.