De huishoudhulp ten dienste van blinde en slechtziende personen.
In samenwerking met Randstad Dienstencheques lanceerde de Brailleliga een pilootproject waarbij huishoudhulpen worden opgeleid om op de specifieke behoeften van personen met een visuele beperking te kunnen beantwoorden.
Je huis poetsen: een eenvoudige taak? Niet voor blinde en slechtziende personen! Als je niet goed ziet, is het onbegonnen werk om vlekken op te sporen, stof af te nemen in alle hoekjes of om veilig vensters te wassen! Een huishoudhulp is dus meer dan welkom voor personen met een visuele beperking. Dit vraagt echter wel een specifieke aanpak. Met deze vaststelling in het achterhoofd hebben Randstad Dienstencheques en de Brailleliga samen een programma uitgewerkt met specifieke opleidingen voor huishoudhulpen. Dit pilootproject kende haar start op 6 februari in Charleroi.
Inhoud van de opleiding
In het eerste deel van de opleiding leerden de huishoudhulpen het verschil tussen blindheid en slechtziendheid kennen, en leerden ze specifieke kenmerken van verschillende oogaandoeningen. Zij kregen ook verschillende aanbevelingen over de manier van werken bij een blinde of slechtziende persoon: melden dat zij er zijn wanneer ze een ruimte binnen stappen, de persoon rechtstreeks aanspreken, uitleggen wat men aan het doen is, alles op de juiste plaats terugleggen, enz. Opdat de huishoudhulpen echt rekening zouden kunnen houden met de realiteit waarin de personen leven bij wie ze zullen gaan werken, namen zij vervolgens deel aan een inleefsessie. Na het leren van de gidstechnieken en het eten met een blinddoek op, maakten de deelneemsters kennis met hulpmiddelen die aangepast zijn aan het dagelijks leven van blinde en slechtziende personen en bekeken zij een kortfilm over het leven van een blinde persoon.
Drie opleidingen... om te beginnen
De opleiding in Charleroi was een eerste stap binnen dit pilootproject en wordt gevolgd door een opleiding in Gent op 14 februari en Brussel op 25 februari, telkens in de gebouwen van de Brailleliga.
Randstad Dienstencheques en de Brailleliga zullen nadien de kwaliteit van de opleiding, haar verloop en het aantal aanvragen van blinde en slechtziende personen evalueren alvorens te beslissen of dit project zal worden verder gezet en uitgebreid naar andere regio's en naar een grotere groep huishoudhulpen.