Het Belgian Disability Forum overhandigt zijn Alternatief verslag

Twee personen houden een enveloppe vast met het adres van de Verenigde Naties.

Op donderdag 20 februari heeft het Belgian Disability Forum (BDF) officieel zijn alternatief verslag overhandigd aan het Expertencomité van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. Op grond van de vaststellingen in dit verslag worden een reeks van 21 aanbevelingen voorgesteld aan de experten. Deze zullen ook aan de verschillende parlementen van het land voorgesteld worden.

Het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de rechten van de personen met een handicap (link in het frans) werd door België geratificeerd en is van kracht sinds 1 augustus 2009. Dit verdrag is ontegensprekelijk een hefboom voor de personen met een handicap. Het lanceert een nieuwe benadering van de handicap, op grond van de levenssituatie en niet van een medische diagnose.

Op donderdag 20 februari heeft het BDF officieel zijn alternatief verslag overhandigd aan het Expertencomité van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. Dit verslag maakt een balans op van de implementatie van het Verdrag van de VN in ons land en stelt 21 aanbevelingen voor.

In februari en maart zullen het BDF en zijn partners de bureaus van de federale, regionale en gemeenschapsparlementen ontmoeten om hun het alternatief verslag te overhandigen en hun de verwachtingen van de personen met een handicap te verduidelijken op het vlak van hun respectieve bevoegdheden. 

Het BDF en al zijn partners zijn inderdaad de overtuiging toegedaan dat de verschillende parlementen op de hoogte moeten zijn van de verwachtingen van de personen met een handicap. Ze willen bekomen dat de parlementsleden hun initiatiefrecht en invloed gebruiken om de integrale participatie van de personen met een handicap in de Belgische samenleving te verzekeren.

Laten we samen onze aanbevelingen neerleggen zodat België het Verdrag van de Verenigde Naties i.v.m de rechten van de personen met een handicap zou eerbiedigen.

Het resultaat van een ruime samenwerking

18 verenigingen die samen meer dan 250.000 personen met een handicap vertegenwoordigen en 4 federale en regionale adviesraden hebben bijgedragen tot de samenstelling van het Alternatief verslag van het BDF.

Bekijk hier de lijst van de verenigingen die lid zijn van het BDF en de adviesraden die meewerkten aan het alternatief verslag.

21 aanbevelingen 

De 22 partners zijn er in geslaagd een reeks van 21 aanbevelingen te formuleren op grond van de vaststellingen in het alternatief verslag. 

Deze aanbevelingen werden ook overgemaakt aan het Expertencomité van de VN, opdat de experten er inspiratie in zullen vinden bij het opstellen van aanbevelingen voor de Belgische Staat voor een volledigere en grondigere implementatie van de inhoud van het VN-verdrag inzake de rechten van de personen met een handicap.

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.