Zoekt u een job? Onze jobcoaches kunnen u helpen!

Werk hebben staat gelijk aan een inkomen hebben, contacten leggen met andere werknemers en het zorgt ervoor dat we ons nuttig en erkend gaan voelen in de samenleving. Indien u blind of slechtziend bent en een job wenst te vinden of uw huidige job wenst te behouden, kan de Gespecialiseerde opleidings-, begeleidings- en bemiddelingsdienst (GOB) van de Brailleliga u daarbij helpen.

Een slechtziende persoon met een blauwe stofjas

Aan de start van de begeleiding, gaat de jobcoach na of de administratieve situatie van de kandidaat in orde is, met andere woorden of de kandidaat bij de VDAB ingeschreven is als werkzoekende. De tewerkstellingsbevorderende maatregelen (Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP), aangepast arbeidsmateriaal, aanpassingen arbeidspost) zijn voor werkgevers een belangrijk element dat zij mee in overweging nemen bij het al dan niet aanwerven van een kandidaat. De jobcoach staat klaar om er mee voor te zorgen dat deze maatregelen bekomen worden.

De jobcoach begeleidt de persoon in zijn zoektocht naar een job, daarbij rekening houdend met de vaardigheden en kwaliteiten van de persoon en zijn beroepsverleden. Soms is het nodig om een totaal nieuw professioneel parcours uit te stippelen, dat afgestemd is op de visuele beperking van de kandidaat maar dat uiteraard ook beantwoord aan zijn wensen en de realiteit van de arbeidsmarkt. Bijkomende opleiding(en) om bepaalde vaardigheden te verwerven die nodig zijn om een job uit te oefenen behoren eveneens tot de mogelijkheden. 

Om zijn slaagkansen te vergroten, kan de kandidaat aan de jobcoach hulp vragen bij het opstellen of aanpassen van zijn CV, het schrijven van sollicitatie mails of -brieven, het online zetten van zijn kandidatuur, het zoeken naar geschikte jobaanbiedingen, het sturen van spontane sollicitaties, het zoeken naar een stageplaats of een GIBO (Gespecialiseerde

Individuele Beroepsopleiding in de onderneming), het aanmaken van zoekopdrachten om automatisch jobaanbiedingen in zijn mailbox te ontvangen, ... De belangrijkste stap in de zoektocht naar een job is het sollicitatiegesprek. De jobcoach staat de kandidaat bij in de voorbereiding van dit gesprek en kan hem eventueel ook vergezellen. 

De jobcoach kan ook contact opnemen met mogelijke werkgevers om na te gaan of een bepaalde jobaanbieding al dan niet toegankelijk is voor een persoon met een visuele

beperking en kan argumenten aanreiken om een werkgever te overtuigen iemand een kans te geven. Uiteraard blijft het uiteindelijk aan de kandidaat zelf om de werkgever te overtuigen van zijn competenties. Het is de taak van de jobcoach ervoor te zorgen dat de kandidaat dit zo zelfstandig mogelijk kan doen in de meest optimale omstandigheden. Kortom, de begeleiding is gestoeld op een wederzijdse samenwerking waarbij elkeen het beste van zichzelf geeft.

Eens een geschikte job gevonden kan de jobcoach ervoor zorgen dat het traject van thuis naar het werk wordt aangeleerd, evenals eventueel de weg binnen in het gebouw. Hij kan ook, indien nodig, een sensibiliseringssessie organiseren voor de nieuwe collega’s en verantwoordelijken.

Wenst u geholpen te worden door een jobcoach: neem dan contact op het GOB. Dit kan telefonische via 02 533 32 11 of per mail via bart.verdickt@braille.be.

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.