Het gedeeld farmaceutisch dossier

Een groen apothekerskruis

Het globaal medisch dossier (GMD) dat door de huisarts beheerd wordt bestond al langer. Het verzamelt alle medische gegevens van de patiënt om deze beter individueel te kunnen opvolgen en om de samenwerking tussen artsen te vergemakkelijken. Maar vanaf nu bestaat ook zijn kleine broertje: het gedeeld farmaceutisch dossier (GFD). 

Dankzij dit GFD kunnen apothekers bepaalde gegevens in verband met de medicatie van een patiënt onderling uitwisselen, op voorwaarde dat deze hiermee ingestemd heeft. Er is dus geen enkele verplichting, maar het systeem biedt wel voordelen voor uw gezondheid. Met het GFD kan een patiënt beter opgevolgd en geadviseerd worden, zeker wanneer hij niet altijd systematisch naar dezelfde apotheek gaat.

Concreet betekent dit dat er uitsluitend belangrijke gegevens over de medicatie en het geneesmiddelenverbruik van de patiënt (naam, dosis en afleveringsdatum) doorgestuurd zullen worden via een beveiligd verwijsregister dat geraadpleegd kan worden door de apothekers. Het dossier kan enkel geraadpleegd worden mits voorafgaandelijke toestemming van de patiënt. Deze toestemming kan op elk moment ook weer ingetrokken worden door de patiënt.

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.