FOD Sociale zekerheid: niet akkoord met de medische beslissing

Indien u niet akkoord bent met de beslissing van de FOD Sociale zekerheid omtrent de evaluatie en erkenning van uw handicap, hebt u verschillende mogelijkheden.

Indien het gaat om een aanvraag voor een kind, dient u een herzieningsaanvraag in te dienen bij uw kinderbijslagfonds of sociaal verzekeringsfonds. U ontvangt dan opnieuw een sociaal–medische vragenlijst. De herzieningsaanvraag kan op eender welk moment ingediend worden, wanneer u beschikt over nieuwe elementen aangaande uw kind. Bij een nieuwe beslissing worden de vijf voorbije jaren in overweging genomen.

Indien het gaat om een aanvraag voor een volwassene, kan u, onder bepaalde voorwaarden, het dossier laten heropenen. Dit betekent dat de FOD zal nagaan of er een nieuwe beslissing kan genomen worden. De heropening moet wel aangevraagd worden binnen de 3 maanden na de medische beslissing.

Opgelet: de verantwoordelijke van het centrum voor medische expertise beslist of het dossier al dan niet heropend wordt. Het is dus niet zo dat er, omdat u een aanvraag tot heropening van het dossier indient, ook effectief een nieuwe beslissing zal genomen worden.

Hoe de heropening verloopt, hangt af van de situatie:

  1. Als de beslissing genomen werd op basis van de documenten die u heeft opgestuurd en u niet uitgenodigd werd voor een afspraak in een medisch centrum, dan kan u vragen om toch één van de artsen te zien. U dient hiervoor het contactformulier op de website in te vullen of uw vraag per post te versturen. U wordt dan uitgenodigd in een medisch centrum en de FOD zal daarna een nieuwe beslissing nemen.
     
  2. Als u al langs geweest bent bij één van de artsen en u niet akkoord bent met de beslissing, dan kan u aan uw huisarts vragen om de argumenten uit te schrijven die moeten aantonen dat de beslissing niet juist is. U dient hiervoor het contactformulier op de website in te vullen of uw vraag per post te versturen. Op basis van deze informatie zal de FOD beslissen of ze het dossier al dan niet heropent.
     
  3. Als u niet alle documenten van het formulier “Evaluatie van de handicap” tijdig aan het FOD hebt bezorgd, nemen zij een negatieve beslissing of hernemen zij de vorige beslissing. U kan vragen om het dossier te heropenen indien u de ontbrekende documenten binnen de 3 maanden na de beslissing opstuurt.
     
  4. Als u twee keer zonder te verwittigen of zonder geldige reden afwezig was voor een afspraak bij één van de artsen, zal het FOD een beslissing nemen op basis van de ingestuurde documenten. U dient, binnen de 3 maanden na de beslissing, een geldige reden voor te leggen waarom u niet kon komen. Dit kan per post of via het contactformulier op de website. Indien uw uitleg aanvaardt wordt, zal uw dossier opnieuw onderzocht worden.

U hebt slechts één kans om uw dossier te laten heropenen. Indien u niet akkoord gaat met de nieuwe beslissing, kan u die enkel nog aanvechten voor de arbeidsrechtbank. Dit moet dan wel gebeuren binnen de 3 maanden na het ontvangen van de nieuwe beslissing. Ook indien beslist wordt om het dossier niet te heropenen, kan u die beslissing enkel nog aanvechten voor de arbeidsrechtbank. Normaal gezien weet u tijdig of het dossier al dan niet heropend wordt zodat u nog voldoende tijd hebt om eventueel naar de rechtbank te stappen. Wilt u zeker zijn, dan kan u bij de aanvraag voor heropening ook tegelijkertijd een beroep indienen bij de rechtbank. Dit beroep kan u later nog intrekken indien de FOD toch besluit het dossier te heropenen.

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.