Enquête over passagiersrechten: het European Disability Forum (EDF) wil jouw verhaal horen
Heeft men jou wegens je handicap ooit al eens de toegang geweigerd tot openbaar vervoer? Werd je rolstoel beschadigd? Of vond je geen toegankelijke informatie in het station? Het European Disability Forum (EDF) voert momenteel een enquête uit om de problemen omtrent passagiersrechten in verschillende landen te leren kennen.
Het is nu meer dan een jaar geleden dat de Europese Unie wetten heeft vastgesteld over de rechten van passagiers op alle soorten transport: per vliegtuig (verordening 1107/2006 en 261/2004), trein (verordening 1371/2007), bus* (verordening 181/2011) en schip (verordening 1177/2010).
Het EDF wil nu graag weten of deze wetten iets hebben veranderd in het dagelijks leven van Europese burgers. Als je recent één van bovenstaande transportmiddelen hebt gebruikt (of als je dit wenste te doen maar niet kon omdat ze niet toegankelijk waren) en je wil je verhaal delen, ontvangt het EDF graag je feedback. Je getuigenis zal gebruikt worden voor haar werk in belangenbehartiging, meer bepaald om de problemen te illustreren waar personen met een handicap mee te maken krijgen als ze reizen.
Enkele vragen om je te helpen:
- Met welk vervoersmiddel en in welk land gebeurde het incident?
- Wat is er precies gebeurd: gebrek aan of slechte kwaliteit van assistentie, beschadiging of verlies van materiaal, men weigerde je te laten instappen, vervoersmiddel niet toegankelijk, ...?
- Heb je klacht ingediend? Indien ja, bij wie? De vervoersmaatschappij: luchtvaart-, trein- of busmaatschappij, ...? De bevoegde autoriteiten of een andere organisatie: ombudsman, bemiddelaar, of een andere methode om het geschil op te lossen? Ging je naar de rechtbank?
- Hoe reageerde de vervoersmaatschappij? Heb je antwoord gekregen? Of misschien een compensatie?
- Ken je je rechten als passagier en in het bijzonder als persoon met beperkte mobiliteit?
- Wat zou er verbeterd kunnen worden om deze situatie in de toekomst te vermijden?
- Ga je akkoord met het feit dat het EDF jouw anonieme getuigenis gebruikt voor haar werk in belangenbehartiging?
Hoe stuur ik mijn getuigenis in?
Stuur je verhaal naar marie.denninghaus@edf-feph.org.
Je kan je bijdrage ook inzenden via Facebook of Twitter, via de hashtag #freemove.
*Let op: het gaat hier niet om stadsbussen, enkel om reizen over lange afstanden van minstens 250 km.