Solliciteren kan je leren!
Hoe solliciteer je voor een job wanneer je blind of slechtziend bent? Ons Expertisecentrum Visus & Werk geeft advies en begeleidt je doorheen de verschillende stappen van het proces: cv, motivatiebrief, sollicitatiegesprek, je competenties in de verf zetten, technieken en tips, … Hier alvast de eerste stap: je cv.
Wat staat er op een goed cv?
Een job zoeken begint bij het opstellen van een curriculum vitae of cv. Het cv is als het ware een verkorte weergave van jouw (professionele) levensloop. Een werkgever wil in één oogopslag weten wie voor de functie solliciteert. Een aantal elementen zijn dan ook van essentieel belang in een goed cv: persoonlijke gegevens, studies en opleidingen, werkervaring, talenkennis, je persoonlijke competenties, hobby's, eventuele referenties en bijkomende relevante informatie.
Op de website van de VDAB worden al deze rubrieken apart besproken. Je vindt er ook nog extra tips voor de lay-out en schrijfstijl.
Moet ik mijn visuele beperking vermelden?
Moet je je visuele beperking vermelden op je cv? De meningen hierover zijn zeer uiteenlopend. Wij verzamelden de belangrijkste argumenten pro en contra.
De visuele of andere arbeidsbeperking wordt meestal niet letterlijk in het cv vermeld. In de bijkomende informatie in je cv kan je wel het recht op bijzondere tewerkstellingsondersteunende maatregelen (zoals de Vlaamse Ondersteuningspremie, kortweg VOP, of aangepast arbeidsgereedschap) vermelden.
Er zijn studies die aantonen dat deze vermelding door een aantal werkgevers aanzien wordt als een bevestiging van een verminderde productiviteit, waarbij ze nalaten naar de competenties van de kandidaat te kijken. Om meer kans te maken om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek, zou je er dus voor kunnen kiezen om het niet te vermelden.
Maar een werkgever die pas tijdens het sollicitatiegesprek verneemt dat je een arbeidsbeperking hebt, kon zich hierop niet voorbereiden. Hij blijft dus vaak met vragen en bedenkingen achter. Dit heeft uiteraard een invloed op de algemene indruk die je achterlaat.
Daarom lijkt het ons in de meeste gevallen nuttig om het recht op bijzondere tewerkstellingsondersteunende maatregelen wel te vermelden in je cv. Je bent open en eerlijk tegenover je mogelijke toekomstige werkgever en bovendien bied je hem de kans om zich voor te bereiden en te informeren.
Hiervoor kunnen toekomstige werkgevers terecht bij de jobcoaches van het Expertisecentrum Visus & Werk van de Brailleliga. In onderling akkoord met de blinde en slechtziende personen die ze begeleiden, contacteren de jobcoaches de mogelijke werkgevers vaak zelf en informeren ze hen over de bijzondere tewerkstellingsondersteunende maatregelen. Een welkome hulp, want solliciteren is op zich al moeilijk genoeg!