Lunchmomenten: een klant met een visuele handicap? Hoe pak je dit als bemiddelaar aan?

Een glimlachende slechtziende persoon

Voor blinde of slechtziende werkzoekenden zijn competenties op zich geen graadmeter meer voor hun slaagkansen op de arbeidsmarkt. De zoektocht naar of het behoud van werk vereist een specifieke begeleiding. Bovendien is de ene visuele handicap de andere niet en zijn de gevolgen ervan niet louter op te lossen door één hulpmiddel. 

Dat maakt het voor bemiddelaars (werkconsulenten van de VDAB, van de Gespecialiseerde Trajectbepaling en -Begeleidingdienst (GTB) of van een OCMW) moeilijk om klanten met een visuele handicap aan werk te helpen of te houden. Hebben bemiddelaars wel alle tools in handen om de specifieke problemen van deze klanten in kaart te brengen en echt arbeidskansen te creëren?

Het Expertisecentrum Visus & Werk van de Brailleliga helpt bemiddelaars bij het maken van de juiste analyse. Zo staan de experten van het Expertisecentrum Visus & Werk steeds klaar om bemiddelaars te ondersteunen bij de visuele uitklaring in de zoektocht naar werk, het nagaan met welke hulpmiddelen hun klant overweg zou moeten kunnen, bijstand bij dossierbesprekingen, ... Dankzij een jarenlange ervaring en dagelijkse contacten met personen met een visuele handicap bieden de experten een aangepaste diagnostiek aan. Dit verkort het traject van de klant en maakt de zoektocht naar werk een succesverhaal voor klant én professional.

Een slechtziende vrouw aan het werk met een computer.

Via een zeer nauwe samenwerking met het MDT van de Brailleliga (Multidisciplinair team, erkend door het VAPH) kan het Expertisecentrum Visus & Werk ook de thuissituatie van de klant onderzoeken. Want als het thuis goed loopt, is dat ook positief voor de kansen op de arbeidsmarkt.

Het Expertisecentrum Visus & Werk van de Brailleliga is een erkende partner van de VDAB.

Om VDAB-, GTB- en werkconsulenten van de OCMW's in te lichten over het volledige aanbod, organiseert het Expertisecentrum Visus & Werk vijf lunchmomenten in de regiohuizen van de Brailleliga.

Voor wie?

De werkconsulenten van VDAB, GTB of de OCMW's.

Wanneer?

  • woensdag 18/11 – Hasselt: Leopoldplein 25 bus 3, 3500 Hasselt
  • maandag 23/11 – Antwerpen: Frankrijklei 40, 2000 Antwerpen
  • maandag 30/11 – Gent: Kortrijksesteenweg 344, 9000 Gent
  • vrijdag 4/12 – Leuven: Fonteinstraat 133 bus 0001, 3000 Leuven
  • maandag 7/12 – Kortrijk: Minister Tacklaan 35 bus 01, 8500 Kortrijk

Praktisch: Deze lunchmomenten zijn gratis. Voorafgaande inschrijving is verplicht via info@braille.be of 02/533 32 11.

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.