Dossier: solliciteren kan je leren

Een blinde vrouw maakt gebruik van een braillenotitietoestel.

Een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Fijn… nu komt het erop aan je te onderscheiden van de andere kandidaten. Een goed sollicitatiegesprek staat of valt met een goede voorbereiding. Essentieel is dat je goed nadenkt over het bedrijf, de functie, het gevraagde profiel en waarom jij de geknipte kandidaat bent. Wil je hier wat hulp bij? Dan kan je terecht bij de jobcoaches van het GOB van het Expertisecentrum Visus & Werk. Hieronder zetten we je graag al even op weg.

Waarom ben ik de geknipte kandidaat voor die job in dat bedrijf?

Het lijkt een banale vraag maar dat is het zeker niet. Het is belangrijk een goed beeld te krijgen van het bedrijf waar je terechtkomt. Op internet kan je al heel wat informatie vergaren: wat doen ze precies, waar bevinden ze zich op de markt, wat is de bedrijfsvisie, ... Hoe concreter het beeld, des te beter je weet of én hoe jij in het plaatje past. 

Het is ook belangrijk dat je weet wat de functie inhoudt en wat de verwachtingen zijn. Alleen dan kan je weten of jij de geschikte persoon bent. Op welke dienst zal je werken? Hoeveel personen telt de dienst? Welke concrete taken zou je er uitvoeren? ... Je kan vaak al enkele antwoorden terugvinden in de vacature, maar contacteer gerust de personeelsdienst van het bedrijf.

Zet aan de hand van je antwoorden je kerncompetenties in de kijker

Lees je cv en motivatiebrief goed na voor het gesprek. Zo vermijd je alvast dat je tegenstrijdige dingen zegt. Eerlijkheid en authenticiteit winnen het altijd van ervaring en competenties. Deze laatste zijn echter ook belangrijk in een sollicitatiegesprek. Slaag je erin je competenties die relevant zijn voor de job in de kijker te zetten, dan laat je ongetwijfeld een goede indruk achter. 

Probeer gevat en doordacht te antwoorden op de vragen. Op de website van de VDAB vind je een overzicht van veelgestelde vragen. Neem deze door alvorens je op gesprek gaat. Stem je antwoorden af op de functie, het bedrijf, het gezochte profiel, ... Let wel, blijf eerlijk. Het komt er op aan om díe aspecten van jou onder aandacht te brengen die van belang zijn voor de functie. 

Speel je visuele handicap uit als troef! 

Heb je in je cv en/of motivatiebrief al vermeld dat je een handicap hebt en/of recht op bijzondere tewerkstellingsondersteunende maatregelen (BTOM), dan zal de werkgever hier wellicht op terugkomen. Dit is de ideale gelegenheid om toe te lichten wat je nog ziet. Beperk je niet tot het medische aspect. Maak duidelijk wat je kan zien en dat je ook met je visuele handicap de functie kan uitvoeren. Geef gerust concrete voorbeelden die ook jouw vaardigheden in the picture zetten:"Dankzij de vergrotingssoftware wordt alles groter op mijn scherm weergegeven. Werken met de muis is voor mij niet evident, ik navigeer vooral met sneltoetsen. Hierdoor kan ik snel en efficiënt administratieve taken uitvoeren; Word en Excel beheers ik volledig. Door mijn visuele beperking ben ik goed georganiseerd en ordelijk.” 

Goed voorbereid? Dan heb je zelf ook (minimum) een vraag! 

Beide partijen moeten tijdens een sollicitatiegesprek open en eerlijk communiceren.Grijp het sollicitatiegesprek aan om na te gaan of het bedrijf en de functie voor jou geknipt is. Zal je die dingen die jij belangrijk vindt in een job er terugvinden? Wat is de sfeer? Deze en andere vragen mag je stellen. Meer nog, je moet ze stellen. Het is een teken van oprechte interesse en de enige manier om te weten te komen of dit voor jouw de juiste job is.

Succes!

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.