De feestdagen komen eraan: pas op voor uw ogen!

Foto van vuurwerk © William Crochot / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-4.0

Wat hebben champagne en vuurwerk gemeenschappelijk? De eindejaarsfeesten natuurlijk! Maar elk jaar weer gebeuren er oogongelukken door knallende champagnekurken, of door kapot / verkeerd gebruikt vuurwerk. Om de feesten niet te hoeven door te brengen in het ziekenhuis, vind je hieronder tips voor een correct gebruik van deze leuke attributen! 

Om een kurk veilig te laten knallen kan je hem het beste in je hand houden. Richt de fles in elk geval nooit naar je eigen gezicht of naar dat van je gasten. 

Foto van een champagnekurk

Vuurwerk: zoals de naam al zegt is er vuur voor nodig! Volgens de cijfers van het OIVO (Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties), brengt 1 op de 2 ongelukken door vuurwerk een brandwonde met zich mee. Brandwonden komen het vaakst voor op vingers (32%), armen (25%), ogen (15%) en de gestalte (13%). Kortom: niet geschikt voor iedereen!

Foto van vuurwerk © William Crochot / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-4.0

Hoewel gecommercialiseerd “feestvuurwerk” veiliger is dankzij een zeer strikte wetgeving, kan ook dit nog veranderen in een nachtmerrie als we de (vele) veiligheidsvoorschriften niet nauwkeurig volgen. Illegale producten van onbekende oorsprong zijn uiteraard te mijden. Er zijn genoeg voorbeelden van thuisongelukken die onze visuele gezondheid kunnen schaden, maar ze kunnen allemaal vermeden worden mits een paar elementaire voorzorgen. 

De FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie heeft de brochure “Het is mooi, maar gevaarlijk!” uitgebracht. In deze brochure sommen ze 19 veiligheidsregels op: 

  1. Bewaar thuis het feestvuurwerk op een droge plaats in een afgesloten ruimte, buiten het bereik van kinderen. 
  2. Lees alle gebruiksaanwijzingen voor het afsteken van het vuurwerk voldoende op voorhand. 
  3. Kies een aangepaste schietplaats: een open zone, die vlak, horizontaal en hard is, verwijderd van woningen en geparkeerde voertuigen en ver van een dichte plantengroei, vooral bij droogte. 
  4. Zorg ervoor dat toeschouwers steeds op een veilige afstand blijven tot na het afvuren. 
  5. Houd dieren op een veilige plaats! Vooral honden en paarden houden niet van vuurwerk en kunnen schrikken bij de eerste knallen. 
  6. Zorg dat er steeds water (emmer) en een brandblusapparaat binnen handbereik is. 
  7. Blijf nuchter: gebruik geen alcohol voor en tijdens het afsteken. 
  8. Zorg voor een goede bescherming van de ogen door het dragen van een geschikte veiligheidsbril. Draag nooit kledij die gemakkelijk vuur kan vatten.
  9. Plaats voor het afsteken van vuurpijlen een buis stevig in de grond en steek er dan de stok van de vuurpijl in. Steek maar één pijl per keer aan. Wacht tot de eerste pijl de lucht ingaat alvorens een andere pijl in dezelfde buis te plaatsen. 
  10. Stabiliseer batterijen door er bijvoorbeeld zware blokken of grond rondom aan te brengen. 
  11. Steek altijd de lonten aan met een aansteeklont dat u bij uw leverancier kan krijgen. Rookwaar zoals een sigaar of een sigaret kunnen ook gebruikt worden. Gebruik zeker geen lucifers of aanstekers: het risico bestaat dat u de lont op een verkeerde plaats aansteekt en u onvoldoende tijd heeft om uzelf in veiligheid te brengen. 
  12. Verlaat zo snel mogelijk de plaats van afschieten en blijf op voldoende afstand zodra u een lont aansteekt. 
  13. Richt nooit een aangestoken product naar een persoon.
  14. Houd voldoende afstand van het vuurwerk en steek de lonten aan met gestrekte arm. 
  15. Zorg dat op het moment van het aansteken van vuurwerk vanop de grond (batterij, fontein, kaars,...), er zich geen enkel lichaamsdeel boven het vuurwerkartikel bevindt. 
  16. Benader nooit onmiddellijk een artikel nadat u het aanstak. Indien het niet werkt, wacht dan minstens 30 minuten. 
  17. Steek nooit een vuurwerkartikel terug aan. 
  18. Doof op de grond gevallen resten. 
  19. Annuleer het afsteken van vuurpijlen bij hevige wind.

Voor meer inlichtingen over de veiligheidsmaatregelen wat feestvuurwerk betreft, raadpleeg de website van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie. 

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.