Verplichte audiodescriptie voor Vlaamse films

Affiche van de film 'Achter de Wolken'

Slechtziende en blinde bioscoopfans weten er alles van: Vlaamse films met audiodescriptie, ofwel mondelinge beschrijving van de actie en visuele informatie in de film, zijn dun gezaaid. Maar dankzij het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) komt daar nu verandering in. Zowat alle Vlaamse films zullen in de toekomst audiodescriptie krijgen, te beluisteren via een app op uw smartphone.

Films waarvan het VAF de voornaamste publieke sponsor is worden vanaf april dit jaar verplicht om audiobeschrijving in te voeren. Dit komt neer op zo’n 12 films per jaar. Het fonds trekt voor de audiodescriptie ongeveer € 5.000 uit per film. De eerste film die op die manier van audiobeschrijving wordt voorzien is Achter De Wolken. Op de première, die plaatsvindt op vrijdag 12 februari 2016, zal een publiek van slechtziende, blinde, slechthorende en dove personen aanwezig zijn, aangezien er zowel audiodescriptie als ondertiteling wordt voorzien. 
Maar hoe werkt deze audiodescriptie nu juist? Het Nederlandse bedrijf Earcatch ontwikkelde een app waarmee de technologie in de bioscoop kan worden toegepast. De gratis app luistert zelf welke film er draait, en start waar nodig de audiodescriptie via de hoofdtelefoon van de gebruiker. Die kan zo de film volgen zonder de andere aanwezigen te storen.
Deze positieve ontwikkeling is volledig conform het VN-verdrag inzake de inclusie van mensen met een handicap in onze samenleving, door België geratificeerd in 2009.
Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.