Zeekamp: waar ontspanning en leren hand in hand gaan
Op vrijdag 6 juli werd het zeekamp afgesloten met een initiatie verkeersveiligheid. Voor de meerderheid van de 16 deelnemers, kinderen tussen 6 en 12 jaar met een visuele handicap, was het de eerste keer dat ze met een gocart reden op een afgesloten parcours. “Meestal denken ouders dat deze activiteit niet toegankelijk is voor hun kind met een visuele handicap. Hier laten wij hen het plezier ontdekken van het rijden op vier wielen op een veilig parcours, onder het toeziend oog van therapeuten die gespecialiseerd zijn in de visuele handicap. De kinderen die blind zijn oriënteren zich door middel van hun stem of via gefluit”, legt de verantwoordelijke van het revalidatiecentrum Horus uit.
Tijdens de vierdaagse heeft de groep unieke ervaringen beleefd. Daags na hun aankomst waren de kinderen uitgenodigd voor een kijk achter de schermen in Boudewijn Seapark. Verzorgers leidden hen rond en de groep kreeg de kans om zeeleeuwen en dolfijnen te aaien. Een exclusieve ervaring alleen voor hen.
De kinderen brachten ook een bezoekje aan de brandweer van De Haan waar ze werden rondgeleid in de kazerne. Ze mochten instappen in de brandweerlift en maakten een rit in een brandweerwagen met loeiende sirene.
“De zelfstandigheidsstage die de Brailleliga organiseert is veel meer dan gewoon een kamp. Het is een gespecialiseerd kamp waarvan de begeleiding gebeurt door professionals gespecialiseerd in de visuele handicap. Het streeft op speelse wijze ook therapeutische doeleinden na”, benadrukken de organisatoren. De moeilijkheden van elk kind worden op voorhand vastgesteld en tijdens hun verblijf wordt daar aan gewerkt. Deze doelstellingen zijn net zo gevarieerd als de behoeften: opstaan en voor zichzelf zorgen met aangepaste hulpmiddelen, veilig eten snijden, hun contrastuurwerk op een correcte manier gebruiken, veilig de straat oversteken, de tafel afruimen, muntstukken herkennen, veters strikken, zich wassen, boterhammen smeren,… Dankzij de raad van de therapeuten en hun geduldige aanpak, worden de kinderen een heel stuk zelfstandiger. Ze kenden elkaar niet voor hun vertrek. Op enkele dagen tijd zijn er vriendschappen ontstaan en sommige zullen nog lang blijven bestaan. De kinderen hebben allemaal een visuele handicap, ze ervaren dezelfde moeilijkheden en stellen zich gemakkelijker open, ver van de druk van de buitenwereld. Hun zelfvertrouwen neemt toe wat zijn vruchten afwerpt in hun dagelijks leven nadien.
Op het einde van de week troffen de ouders een gelukkig kind aan dat een uitzonderlijke ervaring rijker was. De meest bezorgden waren snel gerustgesteld door het goede humeur van hun bengel. Na de bedankingen aan de begeleidingsdiensten van de Brailleliga en hun teams, werd de groep ontbonden en vertrok elk van hen met leuke en onvergetelijke herinneringen naar huis.
De Gouden Loper van de 20 km door Brussel 2018, ten voordele van blinde en slechtziende kinderen van de Brailleliga, vergezelde hen tijdens hun laatste maaltijd. Hij woonde ook de uitreiking van het kampdiploma bij. Op deze manier stelde hij vast waarvoor de donaties worden aangewend.