De Brailleliga: aan je zijde voor het leven!

een oude blinde dame

Naar school gaan, een boterham smeren, je kleren kiezen, een job zoeken, een baby krijgen,… geen eenvoudige opdrachten als je een visuele handicap hebt. De Brailleliga begeleidt gratis blinde en slechtziende personen, hun leven lang. Ze biedt begeleiding op maat tijdens alle belangrijke momenten van het leven met als doel de zelfstandigheid, integratie en persoonlijke ontwikkeling van deze personen te bevorderen.

Maak kennis met de vier belangrijke sleutelmomenten:

10-12 jaar: de eerste stappen naar autonomie

Het hele jaar door organiseert de Brailleliga activiteiten waar kinderen en jongeren met een visuele handicap elkaar ontmoeten, nieuwe dingen ontdekken en alle facetten van de wereld om zich heen leren kennen. Ze worden ook individueel begeleid in hun zoektocht naar de meest geschikte hulpmiddelen voor thuis en in de klas. Ze leren hun handicap aanvaarden en ouders krijgen een duwtje in de rug bij de administratieve taken. De Brailleliga kinderen met een visuele handicap alle kansen bieden zodat ze zich kunnen ontwikkelen tot zelfzekere en autonome volwassenen.

Ontdek hier het verhaal van Walid

Walid is op zijn bed

25-30 jaar: zich als jongvolwassene ontplooien

Waar ga ik werken? Waar ga ik wonen? Wat ga ik doen in mijn vrije tijd? Wil ik zelf een gezin? Voor personen met een visuele handicap brengen deze vragen vaak nog extra moeilijkheden met zich mee. De Brailleliga heeft een Dienst tewerkstelling waar jobcoaches aan de hand van een competentiebalans de blinde of slechtziende persoon gedurende het hele traject begeleiden. Voor jonge ouders biedt de Brailleliga hulp bij de aanloop naar ouderschap. Gedurende hun hele leven, bij alles wat op hun pad komt, of hoe hun oogaandoening ook evolueert, kunnen ze altijd op de Brailleliga rekenen voor mobiliteit, hulpmiddelen voor het dagelijkse leven,...

Ontdek hier het verhaal van Mathilde

Een blinde vrouw met haar zoon

60-65 jaar: de handicap erkennen

Een visuele handicap manifesteert zich vaak op latere leeftijd omdat veel oogaandoeningen leeftijdsgebonden zijn. De aanvaarding van deze verworven handicap en de impact op het dagelijks leven verwerken is geen eenvoudig proces. De Brailleliga hamert op het belang van het laten erkennen van je handicap voor de leeftijd van 65 jaar. Dit is de leeftijdslimiet voor een wettelijke erkenning van de handicap om recht te hebben op ondersteuning op maat en de terugbetaling van hulpmiddelen. Hoewel de stap tot het laten erkennen van je handicap vaak heel groot en confronterend kan zijn, is deze stap heel belangrijk voor het verdere leven van de persoon met een visuele handicap, ook hier biedt Brailleliga ondersteuning bij het hele proces.

Ontdek hier het verhaal van Luc

Een man met een witte stok tegen een muur


70-plussers: een sociaal leven behouden

De Brailleliga biedt een waaier aan aangepaste activiteiten. Twee keer per maand bieden de BrailleClubs blinde en slechtziende personen de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten in een gemoedelijke sfeer. Daarnaast organiseren we verschillende activiteiten en uitstappen op maat zoals operavoorstellingen met audiodescriptie, zaalshows,… We organiseren ook elk jaar een meerdaagse reis. Voor veel blinde en slechtziende ouderen zijn deze activiteiten soms een van de weinige contacten met de buitenwereld.

Ontdek hier het verhaal van Josiane

Close-up van Josiane


Alle info over onze campagne vind je terug op www.weekbrailleliga.be

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.