Overlijden René Devillez

*

René Devillez, geboren op 13 februari 1927, is overleden op 12 maart 2021. Hij was doctor in de rechten aan de ULB (klas van 1952). Hij maakte carrière bij de Bank Degroof, waar hij gevolmachtigde was. Op uitnodiging van een van zijn collega's werd hij in april 1966 bestuurder van de Brailleliga. Daarna trad hij toe tot de Raad van Bestuur van de vzw. Hij stelde zijn deskundigheid en ervaring als advocaat een halve eeuw actief ten dienste van de Brailleliga.

Vaak werd hij om advies gevraagd over de dagelijkse werking van de vereniging. Zo stond hij mee aan de basis bij alle statutaire herzieningen en was hij nauw betrokken bij de grote projecten die de geschiedenis van de Brailleliga hebben gekenmerkt. Een van de verwezenlijkingen waarop hij het meest trots was, was ongetwijfeld de Stichting voor Blinden, een stichting van openbaar nut die in 2005 werd opgericht om de structuur van de Brailleliga te versterken en de duurzaamheid van haar actie te verzekeren. 

In samenwerking met Pierre-Baudouin Bareel, directeur van de Brailleliga, leidde hij de oprichting van deze Stichting. Hij werd dan ook benoemd tot "bestuurder voor het leven", als erkenning voor zijn cruciale rol. Voor zijn uitzonderlijke verdiensten werd hij in maart 2020 ook gehuldigd tijdens de personeelsbijeenkomst ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Brailleliga in Bozar.

Marc Giboux, voorzitter van de Brailleliga van 2002 tot 2011 kende René Devillez heel goed. Ze leerden elkaar kennen in 1973 toen hij aan de slag ging bij de bank Degroof. 

“De heer Devillez was een man met een grote intellectuele en morele discipline. Zijn kenmerkende adviezen waren helder, wijs en evenwichtig. Daarom kregen zijn adviezen veel bijval. Al deze kwaliteiten, gecombineerd met een natuurlijke bescheidenheid, vertaalden zich in zijn werk voor het Directiecomité en de Raad van Bestuur van de Brailleliga. Onder zijn soms strenge voorkomen ging een diepe menselijkheid schuil, die de leidraad vormde voor zijn standpunten in het bestuur van onze vereniging. "

René Devillez was een groot liefhebber van kunst en reizen, maar ook een familieman en een grootvader die toegewijd was aan zijn gezin. Wij betuigen nog steeds ons medeleven en onze steun aan hen.

Dankuwel, mijnheer Devillez, voor de hulp van onschatbare waarde die u in de loop der jaren aan blinde en slechtziende personen bood.

devillez_500px

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.