Steeds OK met OKO! Demonstratiedagen op de Brailleliga.
Zich verplaatsen in de stad is altijd wel een hele klus voor een persoon met een visuele handicap. Een straat oversteken lijkt soms wel op goed geluk. Gelukkig werd er dankzij de creativiteit van enkele jonge ondernemende Belgen, een grote stap gezet naar meer veiligheid. Laat ons samen OKO ontdekken, onze nieuwe onmisbare app.
Zoals je wellicht weet, hebben veel verkeerslichten geluidsknoppen die personen met een visuele handicap aangeven of het licht op groen staat of op rood, maar dit is niet overal het geval. Bovendien staat dit mechanisme vaak uit tussen 22u en 6u om geluidsoverlast tegen te gaan. Hoe kan je je dan nog veilig verplaatsen?
Ayes, een jonge startup uit Antwerpen die opgericht werd met het doel om stedelijke mobiliteit veiliger te maken voor personen met een visuele handicap door middel van mobiele technologie, kwam met een oplossing. Na meerdere maanden van ontwikkeling, lanceerde de onderneming in december 2021 de applicatie OKO voor smartphones. Deze app herkent de kleur van de verkeerslichten en geeft de informatie door aan de gebruiker via audiosignalen en haptische feedback (met andere woorden: de geluids- en trilfunctie van de smartphone).
De app werd gedurende 2 maanden uitgetest door 100 enthousiaste gebruikers. Concreet hoeft de persoon met een visuele handicap enkel de camera van zijn/haar smartphone te richten op het verkeerslicht om de kleur te herkennen. Geen internet nodig!
De Brailleliga kon de app ook testen en we kunnen bevestigen dat de app zijn werk doet: de kleur van de verkeerslichten wordt correct herkend, het scherm geeft de visuele informatie weer en de audio- en haptische functies werken goed. De app heeft ook een hoge reactiviteit bij de rood/groen omschakeling, wat een veilig gevoel geeft. Enkele verbeterpuntjes zijn dat je de smartphone goed voor je moet houden, wat vervelend kan zijn voor de gebruiker, alsook dat de app de verkeerslichten reeds op lange afstand detecteert, wat voor verwarring kan zorgen op kruispunten met meerdere verkeerslichten die dicht op elkaar staan. De app is compatibel met VoiceOver, ondanks enkele knoppen die nog niet goed geïdentificeerd kunnen worden en enkele teksten die enkel in het Engels zijn geschreven. Op dit moment is de app enkel beschikbaar via de AppStore (Apple).
Gezien de applicatie nog in ontwikkeling is en nog bekendheid moet verwerven, heeft Ayes in het eerste semester van 2022 in samenwerking met onze dienst DBH, demonstratiedagen georganiseerd in verschillende regiohuizen van de Brailleliga. De onderneming heeft de app en het gebruik ervan eerst voorgesteld, waarna de deelnemers hem in reële omstandigheden op straat konden uittesten. De reacties waren unaniem positief! Hilde vertelt: “Mijn zelfstandigheid is er sterk door op vooruit gegaan en ik kan weer alleen hier in het dorp naar het centrum, daarvoor moest ik steeds beroep op iemand doen.”
Je vindt de demonstratie van OKO en verschillende getuigenissen terug op het YouTube-kanaal van Ayes: https://www.youtube.com/shorts/jH1tXKW-VvE
De onderneming plant nog meer functies toe te voegen aan OKO met de idee om er een echte geleidingstool van te maken om van punt A naar punt B te gaan. De app zou dus in staat moeten zijn om straten te herkennen, voetpaden en oversteekplaatsen, obstakels en busnummers. Laat ons hopen dat OKO het wonder wordt voor een meer toegankelijke en veiligere mobiliteit voor alle blinde en slechtziende personen!
Bezoek de website van Ayes voor meer info: https://ayes.ai/oko