European Disability Card, maak je handicap kenbaar.

European Disability Card

De European Disability Card (EDC) wil de toegankelijkheid voor personen met een handicap en hun inclusie in de maatschappij bevorderen. Ze dient om je handicap kenbaar te maken en de toegang tot cultuur, sport en vrijetijdsbesteding te verbeteren. Ze biedt ook een aantal voordelen in die domeinen. 

Sinds 2017 is België één van de 8 EU-lidstaten die deelnemen aan het project voor de ontwikkeling van de EDC. De kaart bewijst dat je als persoon met een handicap officieel erkend bent in België. Heb je een erkende visuele handicap, maar heb je nog geen exemplaar? Je kan de kaart aanvragen via de regionale instantie die zich bezighoudt met personen met een handicap, voor Vlaanderen is dat dus VAPH

Personen met een al dan niet zichtbare handicap kunnen deze kaart ook gebruiken om hun gedragingen te verantwoorden (in geval van overprikkeling, of paniekreactie bvb.) of om ervoor te zorgen dat zorgverleners of veiligheidspersoneel rekening kunnen houden met de handicap in kwestie. 

Door het tonen van de EDC-kaart kunnen onzichtbare beperkingen zichtbaar worden en meer begrip van de zorgsector te weeg brengen. De bedoeling is om de kaart wijdverspreid bekend en aanvaard te maken. 

Naast de (h)erkenning van je handicap, biedt de kaart ook heel wat voordelen. De organisatoren van cultuur-, sport-of vrijetijdsactiviteiten die de EDC accepteren kiezen zelf welke voordelen ze toekennen. 

Enkele mogelijkheden zijn gratis of verlaagd tarief voor toegang, gratis audio-videogids, korting op of aangepaste rondleidingen, etc. 

Meer informatie over de kaart en een lijst van deelnemende organisaties vind je via: https://eudisabilitycard.be/nl

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.