Wereldbrailledag 2024

Wereldbrailledag 2024

4 januari is Wereldbrailledag en de verjaardag van de uitvinder, Louis Braille. Het is 200 jaar geleden dat Louis op 15-jarige leeftijd begon met het aanpassen en perfectioneren van het universeel schrijfsysteem dat zijn oorsprong vond bij voorganger Charles Barbier en uitgroeide tot het bekende brailleschrift.

De stad Brussel viert deze verjaardag ook elk jaar door Manneken Pis aan te kleden als blinde schooljongen, een kostuum geschonken door de Brailleliga, compleet met witte stok, een bril met donkere glazen en een blindengeleidehond.

De Brailleliga wil deze dag aangrijpen om nogmaals te benadrukken hoe essentieel het brailleschrift is. Dit universele systeem gebaseerd op 6 reliëfpuntjes, uniek en nog steeds ongeëvenaard, biedt blinde en slechtziende personen een toegangspoort tot kennis en tot de wereld. Braille is en blijft de enige vorm van schrift die door blinde personen wordt gebruikt.

Oljan Mapreni is inclusiecoördinator van de FOD Sociale Zekerheid en lid van de Brailleliga. Hij is blind vanaf zijn geboorte en leerde braille op school tot en met het secundair onderwijs. Daarna voltooide hij een master in rechten. "Braille leren is erg veeleisend. Ik geef toe dat het niet mijn favoriete vak was, maar ik ben blij dat ik het gedaan heb. Braille is van onschatbare waarde, om nog een band te hebben of onderhouden met het geschreven woord, om je woorden eigen te maken, om de spelling te kennen en letters en woorden in je hoofd te kunnen ‘visualiseren’. Mensen het lezen ontzeggen omdat ze niet kunnen zien, dat is bijna een misdaad vind ik. Dankzij luisterboeken hebben we nog steeds toegang tot literatuur, maar toegang tot schrift is er alleen via brailleboeken. Net door te lezen, kunnen mensen hun roeping vinden.”

Braille wordt vandaag vooral onderwezen door scholen in het buitengewoon onderwijs, maar ook door de Brailleliga. In 2022 leerden 119 cliënten braille bij ons!

Manneken Pis als Louis Braille
Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.