Het einde van de SIS-kaart is in zicht

Vanaf 1 januari 2014 zullen de mutualiteiten geen SIS-kaarten meer verspreiden. SIS-kaarten die gestolen werden, verloren geraakt zijn, of op het eind van hun geldigheidsdatum zijn gekomen, zullen niet meer worden vervangen. Daarenboven zullen de gegevens op de SIS-kaart vanaf 31 oktober 2013 achterhaald en overbodig geworden zijn.

Een persoon houdt een SIS-kaart vast.

De SIS-kaart zal wel nog gedurende een overgangsperiode kunnen gebruikt worden voor identificatiedoeleinden. De SIS-kaarten zullen ten laatste tot eind 2015 door hun eigenaar dienen bijgehouden te worden.

De SIS-kaart vervult op dit moment twee functies:

  • de sociaal verzekerde met zekerheid identificeren (t.t.z. personen die aangesloten zijn bij een mutualiteit) 
  • rechten van de verzekerde inzake de terugbetaling van de gezondheidszorg achterhalen

In de toekomst zullen beide functies op een andere manier worden vervuld. 

Identificatie zal door middel van de elektronische identiteitskaart (eID) verlopen waaruit het identificatienummer van de sociale zekerheid (INSZ) zal af te lezen zijn.

De verzekerbaarheidsgegevens zullen niet op deze identiteitskaart worden opgenomen maar elektronisch beheerd worden door uw ziekenfonds. Gezondheidsprofessionals zullen geleidelijk aan uw verzekerbaarheid online kunnen raadplegen. 

Dit jaar bijvoorbeeld zijn apothekers gestart met de online raadpleging van de verzekerbaarheid bij de ziekenfondsen. De apotheker raadpleegt online de verzekerbaarheidsgegevens van de sociaal verzekerde in zijn aanwezigheid, nadat hij als toegangssleutel zijn INSZ heeft ingevoerd aan de hand van de eID. 

Momenteel gebruikt al meer dan 90% van de apotheken dit nieuwe systeem. Ten laatste tegen 1 januari 2014 zullen alle apotheken de verzekerbaarheid online raadplegen en geleidelijk aan zal dit systeem zich verspreiden onder alle gezondheidsprofessionals.

Tot zolang niet alle alles gezondheidsprofessionals zijn overgeschakeld op het nieuwe systeem is het aan te raden uw SIS-kaart nog steeds bij de hand te hebben. Gedurende de overschakelingsperiode en ten laatste tot eind 2015 zal zij immers nog steeds gebruikt kunnen worden voor identificatiedoeleinden.

Kaarten die in de loop van 2013 hun vervaldatum bereikten, zullen automatisch tot eind 2013 worden verlengd. 

Voor meer info over het einde van de SIS-kaart kan u de website van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid consulteren.

Bron: http://www.ksz-bcss.fgov.be/newsletter/CBSSnewsletter_112_NL_content.html

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.