Rechtstreeks toegankelijke hulp
180 voorzieningen, verspreid over Vlaanderen en Brussel, bieden de mogelijkheid aan om gebruik te maken van rechtstreeks toegankelijke hulp. Alle personen met een (vermoeden) van handicap, minder- of meerderjarig, kunnen door dit initiatief een beroep doen op 12 begeleidingen per jaar aan huis of in een voorziening. Ook 24 dagen dagopvang en maximaal 12 nachtverblijven per jaar zijn mogelijk. Een combinatie kan ook, evenals het opnemen van de hulp in halve dagen.
Met dit initiatief wil het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) vooral de personen met een (vermoeden van) handicap die in de eigen, vertrouwde omgeving verblijven tegemoet komen. Met de rechtstreeks toegankelijke hulp kunnen zij thuis blijven wonen zonder veel administratie en aan een kleine bijdrage voor de persoon met een handicap. Het biedt de persoon met een handicap en zijn netwerk ook meer mogelijkheden om even afstand te nemen van de dagelijkse situatie of om een korte vakantie te nemen.
Wie kan er gebruik van maken?
Het volstaat dat de persoon die een beroep wil doen op deze vorm van hulp een vermoeden van handicap kan aantonen. Een aanvraag voor ondersteuning vij het VAPH is niet nodig.
Ook personen die al bij het VAPH erkend zijn als persoon met een handicap met een vraag naar zorg, maar deze nog niet gekregen hebben kunnen op de rechtstreeks toegankelijke hulp een beroep doen.
Men moet wel jonger zijn dan 65 jaar en in België verblijven. Wie al een ondersteuning van een VAPH – dienst krijgt of een VAPH – voorziening krijft, of beschikt over een persoonlijk assistentiebudget of persoonsgebonden budget komt niet in aanmerking.
Drie vormen van Rechtstreeks Toegankelijke Hulp.
- Begeleiding.
Begeleiding gebeurt in de vorm van individuele gesprekken met een begeleider. Dit kan bij de persoon thuis of bij een VAPH – dienst of – voorziening. De onderwerpen kunnen zeer divers zijn: organisatie van het huishouden, budget, werksituatie, … Begeleiding is ook mogelijk voor kinderen. In dat geval zijn de gesprekken vooral gericht op de aanvaarding van de handicap, leren omgaan met de handicap en de toekomst. De ouders worden er tevens bij betrokken en krijgen ook psychosociale en opvoedingsondersteuning. Bij het begin van een begeleiding is er vaak nood aan intensieve ondersteuning. Daarom is de mogelijkheid gecreëerd om tot 48 begeleidingen te krijgen tijdens de eerste 2 jaar. Daarna wordt het aantal beperkt tot 12 per jaar. De financiële bijdrage per gesprek is voor 2013 maximaal 5 euro.
- Dagopvang.
Bij dagopvang zorgt een VAPH – voorziening voor een zinvolle dagbesteding. Het wordt zowel tijdens de week als in het weekend aangeboden. Dagopvang kan ook in halve dagen opgenomen worden. Een hele dag kost de persoon met een handicap in 2013 maximaal 9,50 euro.
- Verblijf.
Een verblijft betekent een overnachting in een VAPH – voorziening waarbij zowel 's avonds als 's morgens ondersteuning wordt geboden en dit tijdens de week of in het weekend. De kost voor een persoon met een handicap voor deze vorm van hulp bedraagt in 2013 maximaal 23,90 euro.
Er is ook de mogelijkheid om de drie vormen van hulp te combineren.
Een aantal diensten en voorzieningen die erkend en gesubsidieerd zijn door het VAPH, bieden de drie vormen van Rechtstreeks Toegankelijke Hulp aan. Andere bieden er één of twee aan.