Spelenderwijs zelfstandig worden aan zee!

Een kind met een visuele beperking samen met een begeleidster van de Brailleliga.

Zoals elk jaar vertrok een groep blinde en slechtziende kinderen tussen 7 en 12 jaar op zelfstandigheidsstage aan zee. Van 1 tot 4 juli hebben Davinya, Elis, Jasper, Jolien, Kaitlyn, Rosie, Sienna, Victor, …  er reuzenstappen gezet naar meer zelfstandigheid.

De kinderen namen dinsdagmorgen afscheid van mama en papa. Daarna namen ze samen met hun begeleidsters van de Brailleliga voor vier dagen hun intrek in een gezellig hoevehotel in Oostende. Voor sommigen was het de allereerste keer dat ze zonder hun ouders op vakantie trokken! Naast het ontdekken van het strand, de duinen en de zee, hebben de kinderen geleerd om zelfstandiger te zijn in het uitvoeren van dagelijkse handelingen. Tanden poetsen, veters knopen, zich aankleden, een boterham smeren, … het zijn stuk voor stuk handelingen waar elk kind wel eens mee worstelt, maar die voor kinderen met een visuele beperking extra moeilijk onder de knie te krijgen zijn. 

De aanwezigheid van lotgenootjes om ervaringen en tips mee uit te wisselen maakte de hele vierdaagse natuurlijk nog wat leerrijker. 

Een overzicht van het goedgevulde programma

  • Dinsdag: de kinderen wuifden mama en papa uit, en installeerden zich op de kamers van het hoevehotel. Hierna trokken ze meteen naar het strand voor enkele zintuigprikkelende spelletjes: zandkastelen bouwen, schelpjes zoeken, … en natuurlijk ook even pootje baden.

    De kinderen springen vrolijk omhoog op het strand.
  • Woensdag: het Boudewijn Seapark nodigde de kinderen uit voor een unieke kijk achter de schermen, waar ze dolfijnen en zeeleeuwen mochten aanraken en voederen! En natuurlijk was er ook tijd voor de talrijke attracties in het park, zoals de botsauto's, het schommelende piratenschip en de dolfijndraaimolen. De verplaatsing gebeurde met de trein: zo leerden de kinderen ook het openbaar vervoer te gebruiken.

    Een meisje met een visuele beperking aait een dolfijn.
  • Donderdag: op deze dag waanden de kinderen zich heel even een echte brandweerman of – vrouw. De brandweer van De Haan verwelkomde hen voor een mini-opleiding brandblussen!

    De kinderen leren een brandweerslang te gebruiken.
  • Vrijdag: de vierdaagse sloot niet af in stilte, integendeel! Geleid door klikkers leefden de kinderen zich uit met de gocarts in het verkeerspark. Daarna volgden de uitreiking van het kampdiploma en een etentje op restaurant. Een van onze twee Gouden Loopsters van de 20 km door Brussel, Véronique, schoof gezellig mee aan tafel. Dankzij haar en de andere lopers en sponsors van de Brailleligaploeg werd onze stage immers mee mogelijk gemaakt. 

    Een jongen met een visuele beperking bestuurt een gocart in het verkeerspark.

En daarna? Vele ervaringen rijker en een stukje zelfstandiger terug naar huis!

De Brailleliga dankt het Boudewijn Seapark, de brandweer van De Haan en de lopers en sponsors van de Brailleligaploeg van de 20 km door Brussel voor hun bijdrage.

Wil je meer foto’s zien? Ga naar onze Facebookpagina en bekijk het album!

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.