Mantelzorger wordt vanaf nu officieel erkend!

Een persoon geeft een andere persoon een hand

De wet van 12 mei 2014 over de wettelijke erkenning van de mantelzorger van een persoon in een positie van grote afhankelijkheid werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Deze wet definieert de voorwaarden die vervuld moeten zijn vooraleer men kan worden erkend als “mantelzorger” bij een ziekenfonds. Hiervoor bestond er geen enkel statuut voor mensen die zich wijden aan het steunen en verzorgen van een persoon met een beperking of in een situatie van grote afhankelijkheid. 

Volgens de wet wordt een mantelzorger gedefinieerd als “de persoon die doorlopend en regelmatig hulp en bijstand verleent aan de geholpen persoon.” 

Hij of zij moet meerderjarig of een ontvoogde minderjarige zijn, een naaste verwant zijn (iedere verwant tot de vierde graad, de aanverwant inbegrepen) en/of een vertrouwens-, nauwe, affectieve of geografische relatie opgebouwd hebben met de geholpen persoon. 

De mantelzorger moet de bijstand en hulp op een niet-professionele wijze verlenen, kosteloos en in samenwerking met minstens één professionele zorgverlener. De tijdsinvestering moet gemiddeld 20 uur per week zijn op een periode van zes maanden en een invloed hebben op de beroeps en/of familiale situatie van de mantelzorger. 

Per geholpen persoon kan een mantelzorger, met het akkoord van de geholpen persoon of zijn wettelijke vertegenwoordiger, een erkenningsaanvraag indienen door middel van een verklaring op erewoord bij zijn ziekenfonds.

Klik hier voor de wettekst met betrekking tot de erkenning van een mantelzorger van een persoon in situatie van grote afhankelijkheid.

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.