Viking voor één dag dankzij de Brailleliga!

Een jongere met visuele handicap raakt een gravure in steen aan

Elk jaar organiseren we een speciale dag, boordevol spannende zintuiglijke activiteiten en ontdekkingen, voor de blinde en slechtziende kinderen uit het buitengewoon onderwijs (type 6). Vorige dinsdag ontdekten op die manier 35 kinderen de wereld van de Vikingen in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren! 

De BrailleDay is keer op keer een vrolijke dag voor de Brailleliga. Het principe is eenvoudig: een fantastische dag organiseren voor kinderen met een visuele beperking uit het buitengewoon onderwijs. Op 10 maart kwamen 35 kinderen en hun leerkrachten naar het Gallo-Romeins Museum van Tongeren en werden ze er ondergedompeld in het tijdperk van de prehistorie en de leefwereld van de Vikingen! 

In samenwerking met het museum werden de activiteiten aangepast aan de handicap van de kinderen. Op die manier konden ze:

  • De zaal van de prehistorie bezoeken. Met drie thema's als rode draad (textiel, het vuur en de jacht) konden de kinderen tijdens de rondleiding tal van elementen aanraken: kledij uit die tijd, vuurstenen en wapens.

    Enkele inderen met een visuele handicap verkleden zich als viking
     
  • Deelnemen aan een creatieve workshop over de prehistorie: een zak of een amulet maken.

    Enkele inderen met een visuele handicap maken een tas
     
  • Een geleid bezoek brengen aan de tijdelijke tentoonstelling over de Vikingen. Tal van voorwerpen konden aangeraakt worden: zwaarden, kledingstukken, gravures, dierenhuiden, horens, de reconstructie van een vikingboot, enz.

    Een jongere met visuele handicap raakt een gravure in steen aan
     
  • Deelnemen aan een creatieve workshop over de Vikingen: een zwaard maken. Om het de kinderen een beetje makkelijker te maken, waren de verschillende onderdelen van het zwaard reeds uitgeknipt, zij konden ze daarna inkleuren en versieren met parels, enz.
Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.