Zonsverduistering: opgepast voor je ogen!
Op 20 maart 2015 maken we een gedeeltelijke zonsverduistering mee. Dit bijzondere natuurfenomeen kan erg gevaarlijk zijn voor je ogen als je naar de zon kijkt zonder bescherming. Wees dus voorzichtig en gebruik een speciale “eclipsbril”!
Bescherm je ogen als je naar de eclips kijkt!
Het is zeer belangrijk om niet direct in de zon te kijken: je netvlies zou kunnen verbranden, en dit valt niet te genezen… Zo’n verbranding is zelfs mogelijk wanneer de zon niet te zien is door de wolken of wanneer de zonsverduistering nog niet alle fasen heeft doorlopen.
Schaf dus een speciale eclipsbril aan met CE-vermelding, beschikbaar in de apotheek of in gespecialiseerde winkels (sterrenwachten, …). Gebruik geen brillen die je tijdens een vorig evenement hebt aangekocht, want de kwaliteit vermindert snel. Gebruik in geen geval een verrekijker of een gewone zonnebril.
Joseph Plateau (1801-1883): de blinde fysicus en wiskundige die te lang in de zon keek.
Joseph Plateau was een Belgische fysicus en wiskundige, professor aan de Universiteit Gent. Hij was gepassioneerd door optica en visuele fysiologie, en legde zich vanaf 1828 toe op vernieuwende experimenten voor het waarnemen van kleuren.
In 1829 kijkt hij tijdens een observatie langer dan 25 seconden met het blote oog naar de zon. Hierdoor blijft hij enkele dagen blind. Wanneer zijn zicht terugkeert zet hij zijn onderzoek voort. Hij vindt de “phenakistiscoop” uit: een apparaat dat bewegende beelden produceert, en dat zo de basis legt voor de latere cinema.
Eind 1841 duiken de eerste symptomen op van een oogziekte die gedefinieerd wordt als vaatvliesontsteking. Volgens de oogarts zou het eerder gaan om een granuleuze ontsteking van de uvea met of zonder secundair glaucoom. In ieder geval verergert de ziekte, en in 1844 wordt Plateau volledig blind. Maar dat weerhield er hem niet van om met de hulp van zijn medewerkers zijn belangrijk wetenschappelijk werk tot een goed einde te brengen.