Vrijwilligers krijgen nieuw aanspreekpunt

Noëlla Jardin, verantwoordelijk van de Vrijwilligersdienst

De deur staat wijd open wanneer we Noëlla Jardin aantreffen in haar nieuwe functie als verantwoordelijke van de Vrijwilligersdienst bij de Brailleliga. Voor heel wat vrijwilligers is Noëlla al een vertrouwd gezicht, die bovendien kleur bekent! Zo draagt Noëlla niet alleen voetbalclub Sint-Truiden en achtjarig zoontje Lander in het hart, maar ook het aanstekelijke engagement binnen de Brailleliga.

Je werkt al een tijdje voor de Brailleliga en hebt er al vele watertjes doorzwommen. Hoe ben je er destijds terechtgekomen?

“Het was liefde op het eerste gezicht, letterlijk zelfs. Op Valentijnsdag 2001 ben ik bij LBL mailing gestart. Daar heb ik enkele jaren verzendingen opgevolgd tot de Communicatiedienst me vroeg om het team te vervoegen. Daar verzorgde ik eerst het drukwerk, de prijsoffertes en het economaat. Sinds 2007 organiseerde ik vooral evenementen, lokale en pedagogische acties en werkte ik de relaties met de Nederlandstalige pers en de jaarlijkse sensibiliseringscampagne uit.

Je kent het huis goed. Was de overgang naar de Vrijwilligersdienst een logische stap?

“Toch wel. Je mag niet vergeten dat de Communicatiedienst de andere diensten ondersteunt, wat een goede kennis vereist van alle activiteiten van de Brailleliga. Dat geldt trouwens ook voor de Vrijwilligersdienst. Toen ik in mei 2015 de vraag kreeg om me volledig in te zetten voor de vrijwilligers, was dat een positieve keuze. Ook nu telt de hele organisatie mee, want alle diensten binnen de Brailleliga doen een beroep op onze gemotiveerde vrijwilligers. Ze zijn intussen dan ook onmisbaar geworden voor de werking. Daar ben ik voormalig vrijwilligersverantwoordelijke Gaby Goovaerts uiterst dankbaar voor. Zij heeft de dienst uitgebouwd tot wat die nu is.Ik wil haar werk zo goed mogelijk voortzetten en uitbouwen.”

Waarom zijn de vrijwilligers zo belangrijk voor de Brailleliga?

“Zonder hen zouden we blinde en slechtziende personen slechts een beperkte dienstverlening kunnen aanbieden. Onze 400 vrijwilligers zetten zich dagelijks in om audioboeken in te lezen, BrailleClubs te begeleiden, bezoeken te leiden, enz. Dat is niet niks, daar kruipt heel wat engagement in. De Brailleliga is hen daar dan ook uiterst dankbaar voor.”

Onze vrijwilligers zijn duidelijk enthousiast. Kan zowel jong als oud z’n energie kwijt bij de Brailleliga?

“Absoluut. Met elke kandidaat gaan we vooraf in gesprek om zijn of haar interesses in kaart te brengen. Terwijl sommige vrijwilligers eerder houden van menselijk contact, hebben anderen meer voeling met administratieve hulp. Hoe dan ook bieden we een brede waaier aan activiteiten aan. Dat gaat van het mee organiseren van de actie op de 20km door Brussel tot informaticacursussen uitwerken over de functietoetsen in Windows 8, zonder het gebruik van een computermuis. We laten je als vrijwilliger trouwens ook niet aan je lot over. Zo ben je volledig verzekerd, word je een periode opgevolgd en houden we er rekening mee dat je profiel en interesses kunnen veranderen. Anderzijds verwachten we wel een ernstig engagement van elke vrijwilliger. Dat spreekt voor zich.”

Waar kan je in het bijzonder nog extra hulp gebruiken?

“Wel, we hebben altijd nood aan gemotiveerde personen die mee de BrailleClubs in de regiohuizen begeleiden. Ook voor het bemannen van onze lokale stands zoeken we nog vrijwilligers. Daarnaast willen we blinde en slechtziende personen een aangepaste handleiding in Braille of grootletterdruk meegeven bij de hulpmiddelen uit de BrailleShop. Wie zulke handleidingen kan en wil omzetten is zeker welkom.”

De smaak te pakken? Schrijf je dan snel in!

Bel 02/533 32 11 of stuur een e-mail naar vol@braille.be.

Meer info vind je hier

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.