Tactile Tour Vernissage

Tactile Tour Vernissage

Op 6 november werd de Tactile Tour officieel geopend in de Brailleliga in Brussel. 

Normaal gesproken raak je in een museum niets aan. Het tegenovergestelde is waar bij de Tactile Tour, een tentoonstelling van 12 reproducties van schilderijen of wandtapijten, gemodelleerd op een computer en gemaakt met een 3D-printer.

De techniek geeft een preciezere weergave, met gedetailleerde schaduwen en texturen. Het is ook steviger. Je kunt met een gerust hart elk element van het werk aanraken. Zo kunnen blinde en slechtziende personen het kunstwerk tot in detail ontdekken terwijl ze een descriptie ervan horen via een audiogids.

De Tactile Tour is bedacht en gemaakt door de slechtziende gepensioneerd architect en kunstliefhebber Rémy Closset, één van de bestuurders van de Franse vereniging Valentin Haüy.

Tijdens de vernissage werd een reproductie van ‘De val van Icarus’ van Pieter Brueghel de Oude geschonken aan de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, in aanwezigheid van Rémy Closset, de architect van de Tactile Tour en Isabelle Vanhoonacker, operationeel directeur openbare diensten van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Sylvain Nivard, voorzitter van de Association Valentin Haüy - AVH, Michel Berlo, voorzitter van de Brailleliga, en blinde en slechtziende bezoekers.

Een lid ontdekt een van de tactiele reproducties
Michel Berlo, Sylvain Nivard en Rémy Closset
De team van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België met de reproductie
Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.