Gratis openbaar vervoer: nuttige informatie.

Ten gevolge van een regeringsbeslissing om de voordelen te verlagen voor 65 plussers die het openbaar vervoer gebruiken, heeft u ons massaal gebeld om te weten of dit ook van toepassing was voor blinde personen. Wees gerust, voor deze personen blijft het openbaar vervoer gratis. Hierna volgt een overzicht van de  huidige situatie.

De nationale verminderingskaart.

Blinde en slechtziende personen met een gezichtsscherpte van maximum 1/20 aan één oog en 1/10 aan het andere OF een concentrische vernauwing tussen 0° en 10°, mogen gratis reizen met de trein, tram, bus of metro op de netwerken van de DE LIJN, MIVB, TEC en NMBS (in 2de klasse).

Indien u aan deze voorwaarden voldoet en als dusdanig erkend bent door de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid, zal deze laatste dienst u op eenvoudige aanvraag een nationale verminderingskaart bezorgen. 

De kaart is onbeperkt geldig en geeft aan de titularis van de kaart en zijn eventuele geleidehond recht op gratis vervoer. In geval van verlies of diefstal, kan u een nieuwe kaart aanvragen bij de FOD Sociale Zekerheid.

Indien u niet erkent bent als volledig blind (wat overeenkomt met de gestelde voorwaarden) door de FOD Sociale Zekerheid en u toch aan de voorwaarden voldoet om deze kaart te krijgen, moet u volgende stappen ondernemen: 

  • Ga naar de administratieve dienst van uw gemeente waar men u een aanvraagformulier voor de nationale verminderingskaart zal bezorgen.
  • Vul deze aanvraag in. U kan aan uw oogarts vragen om het gedeelte aangaande u zicht in te vullen of u kan er een attest bijvoegen waarin vermeld staat dat u gezichtsvermogen aangetast is met een blijvende invaliditeit van minstens 90%.
  • Stuur de ingevulde aanvraag naar de FOD Sociale Zekerheid.
  • Daar zal men dan uw aanvraag onderzoeken en indien u recht hebt op de nationale verminderingskaart, wordt de kaart binnen de 4 weken naar u opgestuurd.

De nationale verminderingskaart en de MOBIB – kaart: De nationale verminderingskaart moet geregistreerd worden op uw MOBIB – kaart. Alleen dan kan u gratis gebruik maken van de bus, tram en metro van het Brusselse netwerk van de MIVB.

Om dat te doen, moet u naar één van de 6 BOOTIK van de MIVB gaan met uw MOBIB – kaart en uw nationale verminderingskaart. Uw twee kaarten zullen dan aan elkaar gelinkt worden en met uw MOBIB – kaart kan u dan de automatische deuren open in de metro en beschikt u over een geldig vervoersbewijs voor de andere vervoersmiddelen van de MIVB.

Hebt u vragen? Wenst u hulp bij de aanvraag? Contacteer dan uw maatschappelijke assistente. 

2. De kaart «Kosteloze begeleider» van de NMBS, ook geldig op het netwerk van de MIVB.

Vanaf 2 mei 2013 mogen personen met een kaart «Kosteloze begeleider» van de NMBS ook gratis reizen op het netwerk van de MIVB. Dit vervoersbewijs wordt opgeladen op de MOBIB – kaart van de persoon met een beperkte mobiliteit en is één jaar geldig.

U kan aanspraak maken op de kaart «Kosteloze begeleider» van de NMBS, indien u niet alleen kan reizen omwille van één van de volgende handicaps:

  • Een vermindering van zelfredzaamheid van tenminste 12 punten.
  • Een blijvende invaliditeit of een arbeidsongeschiktheid van minstens 80%.
  • Een blijvende invaliditeit die rechtstreeks toe te schrijven is aan de onderste ledematen en die tenminste 50% bedraagt.
  • Een volledige verlamming of amputatie van de bovenste ledematen.
  • Een integratietegemoetkoming van categorie 3 of hoger.

Indien u een vreemde nationaliteit hebt maar in België verblijft, kan u van deze kaart genieten.

Om de kaart «Kosteloze begeleider» te verkrijgen, heeft u volgende documenten nodig:

  • Het volledig ingevulde aanvraagformulier.
  • Een attest dat door één van de volgende instanties werd afgeleverd: 
  • De Directie Generaal Personen met een Handicap van de FOD Sociale Zekerheid.
  • De rechtbanken die een invaliditeit erkend hebben.
  • De verzekeringsinstellingen die een vergoeding uitkeren op basis van een erkend invaliditeitspercentage.
  • Het Fonds voor Arbeidsongevallen.
  • Het Fonds voor Beroepsziekten.
  • De erkende voorzorgskassen voor mijnwerkers die een vergoeding uitbetalen op basis van een erkend invaliditeitspercentage.
  • De Administratie van de pensioenen van het Ministerie van Financiën voor de personen die een pensioen genieten op basis van een erkend invaliditeitspercentage.
  • De instellingen die een verhoogde kinderbijslag uitbetalen.
  • De officiële instellingen van de lidstaten van de EU die een vergoeding uitbetalen en waarvan de gelijkwaardigheid van het getuigschrift werd erkend.

Uw maatschappelijke assistente kan de aanvraag ook voor u doen.

Zodra de NMBS uw aanvraag ontvangen heeft, stuurt zij een brief met de uitnodiging om uw kaart te gaan ophalen in een station.

U hebt dan volgende zaken nodig: 

  • Een recente pasfoto.
  • 5 euro maakloon voor de kaart.

De kaart «Kosteloze begeleider» en de MOBIB – kaart: Van zodra de persoon met een beperkte mobiliteit zijn kaart voor een kosteloze begeleider ontvangen heeft, kan hij daarmee naar één van de 6 BOOTIKs van de MIVB gaan en vragen om de kaart kosteloze begeleider op te laden op zijn MOBIB – kaart. 

Na behandeling van zijn aanvraag, kan het vervoersbewijs binnen de 5 werkdagen op de MOBIB – kaart van de persoon met een beperkte mobiliteit geladen worden. Nadien moet de persoon dan enkel zijn MOBIB – kaart laten valideren door een MOBIB – ontwaarder in een metrostation.

Belangrijke opmerking: Het vervoersbewijs van de begeleider kan enkel gevalideerd worden indien er op de MOBIB – kaart van de persoon met een beperkte mobiliteit een geldig vervoersbewijs staat (abonnement, nationale verminderingskaart, ...). 

Om het vervoersbewijs van de begeleider te gebruiken, moet de persoon eerst zijn eigen vervoersbewijs (occasioneel vervoersbewijs of abonnement) valideren daarna zijn MOBIB – kaart nog eens aanbieden voor het vervoersbewijs van zijn begeleider. Indien er geen ander geldig vervoersbewijs op de MOBIB – kaart staat, wordt het vervoersbewijs van de begeleider niet aanvaard en zullen de poortjes van de metrostations niet openen.

3. Gratis vervoer om vaderlandslievende reden.

Alle houders van een statuut van nationale erkentelijkheid (krijgsgevangenen, weggevoerden, weerstanders, …), alsook hun weduwen, komen in aanmerking voor een kaart om vaderlandslievende reden, die hen toelaat gratis te reizen op de Belgische netten van het openbaar vervoer (NMBS, MIVB, De Lijn en TEC).

De kaart van veteraan geeft niet het recht op het verwerven van de kaart om vaderlandslievende reden.

Een overzicht van veranderingen:

  • NMBS: situatie blijft onveranderd, de kaart om vaderlandslievende reden blijft geldig en moet aan de treinconducteur getoond worden.
  • De Lijn: situatie blijft onveranderd, de gangbare procedure blijft behouden (personen die een 65+ kaart hebben blijven bij voorkeur die kaart gebruiken, wie deze kaart niet heeft, gebruikt zijn kaart om vaderlandslievende reden).
  • TEC: Vanaf 01/07/2013 is het noodzakelijk een specifiek vervoersbewijs aan te vragen door middel van een schrijven aan de S.R.W.T, Directie Marketing, ter attentie van Benoît Collard, Avenue Gouverneur Bovesse 96 te 5100 Jambes ofwel door een mail te sturen naar: benoit.collard@tec-wl.be.

    De volgende documenten dienen bij de aanvraag gevoegd te worden:
    • - Een recente kopie van de identiteitskaart.
    • - Een recto – verso kopie van de kaart om vaderlandslievende reden.
  • MIVB: Vanaf 01/05/2013 moeten gebruikers van een MOBIB – kaart schriftelijk een gratis abonnement hiervoor aanvragen bij de sociale zetel van de MIVB, Back Office Vrijkaarten, Koningsstraat 76 te 1000 Brussel ofwel ter plekke (ingang Koloniënstraat 62).

    Volgende documenten dienen bezorgd te worden:
    • Een recto – verso kopie van de identiteitskaart.
    • Een recto – verso kopie van de kaart om vaderlandslievende reden.
    • Een recto – verso kopie van de MOBIB – kaart.

Op basis van deze documenten zal de MIVB haar bestanden aanpassen waardoor de reiziger met zijn MOBIB – kaart de poortjes die toegang verlenen tot de perrons openen en zoals voorheen verder gratis reizen.

4. De NMBS investeert in mobiliteit! 

In het nieuwe Meerjareninvesteringsplan (MIP) van de NMBS – groep voor de periode 2013 – 2025 wordt een bijzondere aandacht geschonken aan een betere toegankelijkheid tot de spoorwegen voor personen met een beperkte mobiliteit (PBM). 

Het plan voorziet in specifieke financiële investeringen (geschat op 400 à 450 miljoen euro) om de algemene toegankelijkheid van de infrastructuur en het rollend materiaal te verhogen en de informatieverstrekking aan de reizigers te optimaliseren. Concreet zullen verschillende aanpassingen geleidelijk uitgevoerd worden: modernere en hogere perrons voor een betere toegang tot de trein, nieuw materiaal voor de PBM (liften, hellende vlakken, tastbare grondmarkeringen, bijstandspalen, …) en een algemene verbetering van de toegang (tunnel onder de sporen, voetgangersbruggen, …).

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.