Het verdrag van Marrakech ondertekend door België

Een jaar geleden kondigden we het ontstaan aan van het verdrag van Marrakech. Uitgeverijen hadden voor de eerste keer toegestemd om het auteursrecht te beperken, zodat boeken en de internationale uitwisseling ervan toegankelijker zouden worden. Op 25 juni 2014 heeft België het verdrag getekend! Het moet enkel nog geratificeerd worden voordat het in werking treedt. 

Een blind persoon leest een boek in braille.

Een kort overzicht van de situatie

De wetgeving over het auteursrecht (de conventie van Bern) vereist de toelating van de auteur en/of de betaling van royalty's voor elk gebruik van een beschermd werk. Volgens de World Blind Union (WBU) kunnen hierdoor elk jaar minder dan 5% van de gepubliceerde werken omgezet worden in een formaat dat toegankelijk is voor personen met een visuele beperking (braille, digitale audio, ...). 

De grensoverschrijdende uitwisseling heeft eveneens te lijden van deze wetgeving en veroorzaakt een ware "boekenhongersnood" in de ontwikkelingslanden. De vrije uitwisseling die door dit verdrag mogelijk wordt gemaakt, zal dus zeker een positieve impact hebben op het gebied van onderwijs voor het aanzienlijk aantal blinde en slechtziende personen in deze landen. 

Wat wordt door het verdrag van Marrakech mogelijk?

  • een recht op de reproductie in een aangepast formaat 
     
  • een recht op het uitlenen en het distribueren in brailleformaat, cd of via online distributie (download of streaming) en dit via "toegelaten" organisaties in de landen die het verdrag hebben ondertekend 
     
  • de uitbreiding van het lezen naar een groter aantal personen, daar het van toepassing is voor elke persoon met een leesbeperking, en dus niet enkel voor personen met een visuele beperking.

In haar nationale wetgeving voorzag België reeds een uitzondering in de auteursrechten ten voordele van personen met een visuele handicap, en een Europees protocolakkoord laat de uitwisseling in Europa toe, steeds met het behoud van het respect van elke nationale wetgeving. 

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.