Nieuw belsignaal aan de Belgische overwegen

Rood licht aan een overweg

Infrabel is gestart met de installatie van een nieuw belsignaal aan alle Belgische overwegen. Het doel: een verhoogd comfort voor buurtbewoners en veiligere oversteekplaatsen. Infrabel maakt meteen van de gelegenheid gebruik om een nationale bewustmakingscampagne te starten, waarbij het grote publiek wordt herinnerd aan de basisregels voor veiligheid bij overwegen. 

Elektronisch signaal voor meer veiligheid en comfort

Binnen dit en een half jaar zullen alle Belgische overwegen uitgerust zijn met een elektronische bel, die een pulserend (of golvend) belgeluid produceert. In mensentaal gaat het hier om een geluid dat regelmatig wordt onderbroken, in tegenstelling tot het mechanische, ononderbroken signaal van daarvoor, dat deed denken aan een traditionele wekker of aan het belsignaal voor de speeltijd op school.

Het pulserend of golvend geluid is een opeenvolging van belgeluiden: het klinkt als een bel die snel en herhaaldelijk wordt geluid. Volgens wetenschappelijke studies trekt een onderbroken geluid meer de aandacht, wat ook de veiligheid van de overwegen verbetert. 

Het elektronisch belsignaal is specifiek gericht naar het verkeer op de overweg. Dit aspect maakt het geluid beter hoorbaar voor de weggebruikers en minimaliseert het voor de buurtbewoners. Het traditionele mechanische geluid, daarentegen, verspreidt geluiden op een circulaire manier, met een identiek geluidsniveau voor de volledige omgeving van de overweg (zie bijlage voor een verklarend diagram). 

“Het geluid dat je leven redt”

Het nieuwe belsignaal kan je beluisteren in een radiospot, en wordt gepresenteerd door de zanger Arno. 

De slogan luidt als volgt: “Het geluid dat je leven redt. Als je dat hoort, moet je stoppen.”

Deze actie vormt ook de gelegenheid voor Infrabel om een gloednieuwe bewustmakingscampagne te lanceren, in samenwerking met het BIVV (Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid). 

Ontdek meer over de campagne op www.belsignaal.be

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.