Oogheelkunde: Zeven jonge onderzoekers bekroond door de Stichting voor de blinden

Logo van het Ophthalmologica Belgica congres

Ter gelegenheid van het jaarlijkse congres voor oogartsen, Ophthalmologica Belgica, ontvingen vandaag zeven jonge onderzoekers in de oogheelkunde een prijs van de Stichting voor de blinden.

De 7 jonge onderzoekers, met Michel Magis, directeur van de Brailleliga

Om de kennis en behandeling van oogaandoeningen te verbeteren, is het stimuleren van het onderzoek in de oogheelkunde van essentieel belang. Daarom werkt de Stichting voor de blinden – een stichting van openbaar nut van de Brailleliga ten voordele van blinde en slechtziende personen – samen met het Fonds voor Research in de Oftalmologie. Gezamenlijk steunen ze verschillende vernieuwende projecten.

Vandaag, 28 november, mochten Kristof Van Schil, Hanne Valgaeren, Miriam Bauwens, Dany Salik, Davine Sijnave, Tine Van Bergen en Jan Van Looveren op het congres Ophthalmologica Belgica elk een prijs van de Stichting voor de blinden in ontvangst nemen. De totaalwaarde van alle prijzen samen bedroeg 60.000 euro. Dankzij deze steun kunnen de jonge wetenschappers hun onderzoeken, die hieronder kort beschreven worden, verderzetten. Een internationale jury selecteerde en beoordeelde de projecten op hun wetenschappelijke waarde, originaliteit, haalbaarheid en het belang voor de oogheelkunde.

Bekroonde onderzoeksprojecten

  • De rol van het gen EML4 in autosomaal recessieve retinitis pigmentosa.
    Het onderzoek van Kristof Van Schil (Universiteit Gent) spitst zich toe op een gen dat invloed heeft op retinitis pigmentosa, een erfelijke oogaandoening. Ze tast het netvlies (retina) aan en leidt tot tunnelzicht. Deze ziekte treft ongeveer 1 op 4.000 personen.
     
  • Identificatie van genen die gelinkt zijn aan keratoconus.
    Hanne Valgaeren (Universiteit Antwerpen) wil met haar project een beter inzicht krijgen in keratoconus, een ziekte waarbij het hoornvlies – de buitenste transparante ooglaag – dunner wordt en die tot troebel zicht leidt.
     
  • De rol van de splitsingsdynamiek bij de ziekte van Stargardt.
    Miriam Bauwens (Universiteit Gent) bestudeert de genetische mutaties die gelinkt zijn aan de ziekte van Stargardt, een oogaandoening die het netvlies aantast en tot blindheid kan leiden.
     
  • Diabetische retinopathie: de rol van epigenetische veranderingen.
    Dany Salik (Universiteit Brussel) wil onderzoeken of genetische wijzigingen aan de oogzenuwcellen een rol kunnen spelen bij diabetische retinopathie. Deze oogaandoening is één van de complicaties die kunnen optreden bij diabetes en is vandaag een belangrijke oorzaak van blindheid in de geïndustrialiseerde wereld. Daarnaast wil hij ook onderzoeken of er bijgevolg nieuwe therapieën ontwikkeld kunnen worden om deze ziekte te bestrijden.
     
  • Onderzoek naar de behandeling van endothele hoornvliesdystropfie.
    Het project van Davine Sijnave (Universiteit Leuven) spitst zich toe op het verbeteren van de middelen om nieuwe behandelingen te ontwikkelen en uit te testen voor personen die getroffen worden door een beschadiging van bepaalde cellen in het hoornvlies. 
     
  • Falen van glaucoomchirurgie voorkomen
    Om glaucoom – een ziekte die tot tunnelzicht leidt – te behandelen is een chirurgische ingreep vaak de beste oplossing. Wanneer er zich echter een te groot litteken vormt binnen het oog, mislukt de ingreep helaas. Om dat te vermijden onderzoekt Tine Van Bergen (Universiteit Leuven) hoe ze die littekenvorming kan indijken. 
     
  • Proteomische analyse van posterieure capsulaire vlekjes en kapsels bij juveniele cataracten.
    Het doel van het onderzoek van Jan Van Looveren (Universiteit Antwerpen) is meer kennis vergaren over het ontstaan van cataract – een ziekte die de ooglens vertroebelt – bij kinderen om op termijn de resultaten van de chirurgische behandelingen te verbeteren.
Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.