Wereld Braille Dag

In 2001 werd 4 januari, de geboortedag van Louis Braille, door de Wereld Blinden Unie uitgeroepen tot Wereld Braille Dag.  

Voor deze gelegenheid en telkens op 4 januari, wordt Manneken Pis door de Brailleliga verkleed als kleine blinde schooljongen waarbij hij een witte stok vast houdt en begeleid wordt door een geleidehond. Hij vertegenwoordigt die dag alle personen met een visuele handicap.

Dit initiatief trekt de aandacht van het publiek en van de media en richt zo de schijnwerpers op Louis Braille en op het feit dat duizenden blinde personen over de hele wereld dankzij hem toegang hebben verkregen tot informatie en communicatie.

Manneken Pis verkleed als Louis Braille, met zwarte bril, witte stok en blindengeleidehond in peluche

Louis Braille was amper 3 jaar als hij blind wordt. Op zijn 16de ontwikkelt hij een schrijfwijze in reliëf die aan blinde personen toelaat te lezen en te schrijven. Het brailleschrift wordt tot op heden wereldwijd en in alle talen gebruikt, dit zowel voor teksten als voor wiskunde of muziek. Tal van voorwerpen of apparaten (uurwerken, gezelschapsspellen, meetapparatuur, liften, computers,...) zijn dankzij het brailleschrift aangepast kunnen worden voor gebruik door blinde personen.