Jean-Paul Herbecq

Voorzitter van 1976 tot 2002.

Portret van Jean-Paul Herbecq

Hij werd in 1937 in Chimay geboren en kreeg op 6-jarige leeftijd een oogziekte, een degeneratieve pigmentaire netvliesontsteking die negen jaar later tot volledige blindheid zou leiden.

Ondanks zijn handicap en na schitterende studies verliet Jean-Paul Herbecq in 1961 de universiteit van Luik met zijn diploma op zak... en met Onderscheiding nog wel! Hij was de eerste blinde doctor in de rechten die aan een Belgische universiteit afstudeerde.

Van 1963 tot 2002 werkt Jean-Paul Herbecq bij het RIZIV, het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering. Hij gaat onmiddellijk aan de slag bij de Dienst voor de Revalidatie van Gehandicapten, waar hij al die tijd blijft werken. In 2001 wordt hij directeur.

Hij neemt het voorzitterschap van de Brailleliga op zich in 1976, een moeilijke tijd die gekenmerkt wordt door een economische crisis. Hij wijdt zich vol overgave aan zijn taak en besteedt er het merendeel van zijn vrije tijd aan. Meer dan een kwarteeuw lang - het langste voorzitterschap in de geschiedenis van de Vereniging - draagt Jean-Paul Herbecq vol energie en toewijding bij tot de permanente ontwikkeling van de activiteiten van de Brailleliga. Dankzij zijn dynamisme en zijn doeltreffend beheer kon de Brailleliga het derde millennium binnentreden met aanzienlijke troeven om haar missie ten opzichte van de visueel gehandicapten voort te zetten.

Jean-Paul Herbecq had altijd al gezegd dat hij zijn functie op 65-jarige leeftijd zou neerleggen, wat inderdaad na de Algemene Vergadering van 12 juni 2002 gebeurde.