Michel Berlo

Portret van Michel Berlo.

Michel Berlo werd op 30 april 2014 verkozen als voorzitter van de Brailleliga. Naast een grote levensgenieter ontdekken we in hem ook een warme en vrijgevige humanist. Een korte kennismaking.

“Ik leerde de Brailleliga kennen via mijn vader, Jules Berlo”, legt onze voorzitter uit. “Hij was beheerder van de Brailleliga vanaf 1981. Als burgerlijk ingenieur had hij de Brailleliga advies gegeven bij het optrekken van haar gebouwen in Brussel en voor de modernisering van de opnamestudie voor luisterboeken. Een goed doel steunen wordt niet altijd doorgegeven van vader op zoon, maar in ons gezin hadden we de microbe goed te pakken! Ook mijn stiefmoeder, Adèle Chalon, is beheerder van de Brailleliga geweest.”

In 2005 wordt Michel Berlo lid van de Brailleliga. Na eerst te zijn benoemd tot beheerder en daarna tot lid van het Directiecomité, werd hij op 30 april dit jaar verkozen tot voorzitter. In 2006 ging hij met pensioen, na een mooie carrière in de arbeidsongevallenpreventie. Hierna besluit hij zijn tijd te verdelen over verschillende goede doelen, zoals de Brailleliga. Zo hielp hij Gaby Goovaerts, verantwoordelijke Vrijwilligerswerk, met het uitbouwen van de vrijwilligersdienst van de Brailleliga. “Het was de eerste keer dat ik vrijwilligerswerk deed”, vertelt Mr. Berlo. “Ik was erg aangenaam verrast bij het ontmoeten van zoveel sympathieke mensen die gemotiveerd zijn om zich in te zetten voor het goede doel. Ik heb de wereld van de handicap, van blindheid en  slechtziendheid in al zijn diversiteit ontdekt. Wat het vrijwilligerswerk betreft, hebben we alles gereorganiseerd, de database geüpdatet, de aanwerving van vrijwilligers op punt gesteld, enz. Dat was een belangrijke taak, waar we vandaag fier op mogen zijn, aangezien de Brailleliga nu meer dan 400 vrijwilligers telt!”

De functie van voorzitter van de Brailleliga ziet Michel Berlo als een grote verantwoordelijkheid. “Tijdens mijn mandaat van 3 jaar hoop ik mijn steentje bij te dragen om de activiteiten van de Brailleliga te ondersteunen, om ervoor te zorgen dat de vereniging kan blijven groeien en dat ze haar dienstverlening aan personen met een visuele beperking steeds verder kan blijven ontwikkelen. Ik stel mezelf ter beschikking  van de Brailleliga en zal de directie niet stiefmoederlijk behandelen, maar aanwezig zijn, klaar om haar bij te staan en te ondersteunen bij de uitdagingen die ze zal moeten aangaan.” 

Onder deze uitdagingen bevinden zich bijvoorbeeld een steeds groeiend aantal oproepen van personen met een visueel probleem, maar ook een sterke technologische vooruitgang, en de zesde staatshervorming die voor veel veranderingen zal zorgen. “Wat dat betreft, stel ik een grote gedrevenheid bij de Brailleliga vast, en een wil om met haar tijd mee te gaan”, aldus Michel Berlo. “Ik ben verwonderd door de nieuwste technologische evoluties en de opleidingen die de diensten van de Brailleliga aan het ontwikkelen zijn opdat ook blinde en slechtziende personen er toegang tot zouden krijgen. Maar de grootste uitdaging blijven de financiën. Dat is de motor van de organisatie. Wij bieden een uitgebreide dienstverlening aan die gratis is voor onze leden, maar dit alles heeft wel degelijk een prijskaartje. We moeten dus continu op zoek gaan naar vrijgevige schenkers, bedrijven, subsidiërende instanties, … om deze diensten te financieren.”

De Brailleliga is Michel Berlo zeer dankbaar voor het accepteren van de taak van voorzitter. Met hem aan het roer is onze organisatie verzekerd van een groot enthousiasme, cordialiteit en van het goede humeur dat zijn persoonlijkheid zo typeert. En dit goede humeur werkt aanstekelijk!