Marc Giboux

Voorzitter van 2002 tot 2011.

Portret van Marc Giboux.

Marc Giboux zag het levenslicht in 1942, dus in volle oorlogsjaren.

Na de middelbare school, richting Latijn-Wiskunde, doorloopt Marc Giboux met succes de ULB waar hij zijn diploma van handelsingenieur behaalt.

Na de Innovation (in de Brusselse Nieuwstraat) en Honeywell, waar hij opdracht kreeg een systeem uit te werken om de bestellingen via computer te verwerken, komt Marc Giboux vrij snel tot het besef dat hij vooral gepassioneerd is door de echte financiën en hij gaat aan de slag bij de BNP, de Banque Nationale de Paris. Daar zal hij 5 jaar blijven. Eerst een jaar interne opleiding in Parijs en Rijsel, en vervolgens 4 jaar in Brussel, als hoofdprocuratiehouder in een agentschap.

In die financiële wereld knoopt hij heel wat relaties aan en maakt hij tal van vrienden. Het is via die kanalen dat hij uiteindelijk in 1973 bij de Bank Degroof terechtkomt.

De verdere loopbaan van Marc Giboux zal zich helemaal binnen de Bank Degroof afspelen, loopbaan die hij in juni 2000 beëindigt als bestuurder en lid van het Directiecomité. Maar ook dan nog zal hij nog twee jaar - tot 30 juni 2002 om precies te zijn - voorzitter blijven van een filiaal van de Bank Degroof.

Marc Giboux zegt dat zijn interesse voor de Brailleliga gewekt werd door zijn collega's bij de Bank Degroof, die deel uitmaken - of lang deel uitmaakten - van de Raad van Bestuur van de Brailleliga.

Toen ze hem voorstelden met hen te werken en zijn managementcapaciteiten ten dienste te stellen van de Brailleliga, heeft hij geen seconde geaarzeld.

Hij had eerlijk gezegd niet verwacht dat men hem het voorzitterschap van de Brailleliga zou aanbieden. Maar hij beschouwde dat als een aangename plicht die hij niet kon weigeren.

Als voorzitter wenst hij de initiatieven van zijn voorganger voort te zetten. Eén van zijn prioriteiten wordt de sterkere accentuering van het naar buiten treden van de Liga, en dit via de lokale huizen.

Collegialiteit vormt een rode draad in zijn werkzaamheden. Daarmee bedoelt hij dat iedereen met zijn of haar ideeën bij hem terecht kan. Hij rekent dan ook op de medewerking van iedereen die bij de werking van de Brailleliga betrokken is: de leden van de Raad van Bestuur, de vele vrijwilligers en uiteraard ook de personeelsleden van de Liga die voortdurend in contact staan met de blinden en slechtzienden en die dan ook het best weten wat hun precieze noden en behoeften zijn.